Tarty z prażonym jabłkiem

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie ciastka, które pokochasz.
Chrupiące ciasto i rozpływające się jabłka, jeśli lubisz, dodaj do ciastek cynamon.
To prosty i pyszny deser, który wyjdzie wszystkim ❤

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g jabłek
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 40 g cukru/erytrytolu

 

Przygotowanie:

Jabłka kroję w kostkę, przekładam je na patelnie, dodaję do nich cukier i sok cytryny. Prażę, aż jabłka zmiękną i zgęstnieje. Ciasto francuskie kroję w prostokąty, na środku każdego kawałka wykładam dużą ilość jabłek. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 12-15 minut w 220°C

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 15 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book