Placki z selera i marchewki

Stopień trudności: łatwy

Chrupiące placki z selera i marchewki? Co Ty na to?
Lekko słodkie, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz- czy to nie brzmi pysznie?
Połączenie marchewki i selera jest wyjątkowe.
Takie placki idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszy i sosów, ale także inaczej doprawione będą pyszne na słodko.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  90 g selera korzeniowego
  • 100 g marchewki
  • 1 jajko
  • 20 g mąki
  • 5 g wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka słodka

 

Przygotowanie:

Selera i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję obficie solą i pozostawiam na kilka minut. Następnie warzywa odciskam z nadmiaru wody, przekładam je ponownie do miski. Dodaję jajko, przyprawy, wodę i czosnek. Całość dokładnie mieszam, następnie dodaję mąkę i łączę ze sobą. Tak przygotowane ciasto smażę na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media