Stopień trudności: łatwy
Chrupiące placki z selera i marchewki? Co Ty na to?
Lekko słodkie, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz- czy to nie brzmi pysznie?
Lekko słodkie, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz- czy to nie brzmi pysznie?
Połączenie marchewki i selera jest wyjątkowe.
Takie placki idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszy i sosów, ale także inaczej doprawione będą pyszne na słodko.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 90 g selera korzeniowego
- 100 g marchewki
- 1 jajko
- 20 g mąki
- 5 g wody
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Selera i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję obficie solą i pozostawiam na kilka minut. Następnie warzywa odciskam z nadmiaru wody, przekładam je ponownie do miski. Dodaję jajko, przyprawy, wodę i czosnek. Całość dokładnie mieszam, następnie dodaję mąkę i łączę ze sobą. Tak przygotowane ciasto smażę na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 sztuk