Proste rurki do nadziewania

Stopień trudności: łatwy

Pyszne, chrupiące i ekspresowe rurki z kremem. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a radość z pysznych ciastek jest nie do opisania:)
Przepis na krem znajdziesz TU.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
  • cukier trzcinowy
  • jajko

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroję w cienkie paski wzdłuż krótszego boku. Każdy z pasów nawijam na formę do rurek. Jeśli nie masz formy, możesz taką przygotować, wykorzystując blok techniczny, później wystarczy zabezpieczyć go folią aluminiową i papierem do pieczenia. Tak przygotowane rurki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Piekę w 220°C przez 12-15 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące zdejmuję z formy. Po ostudzeniu nadziewam ulubionym kremem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book