Stopień trudności: łatwy
Pyszny i prosty metrowiec, chcesz spróbować?
Metrowiec jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do tej pory moja babcia robi go co święta.
Zawsze chętnie po niego sięgam. Może Ty przygotujesz go u siebie?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 105 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- sól
Krem:
- 350 ml mleka
- 50 g erytrytolu/cukru
- 1 budyń bez cukru
- 150 g masła
Polewa:
- 40 g cukru/erytrytolu
- 15 g mleka
- 50 g masła
- 5 g kakao
Przygotowanie:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję po łyżce cukru. Gdy białka będą ubite, dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam do połączenia składników. Przelewam do formy (11×25) i piekę w 180°C przez 25 min. Piekę do suchego patyczka.
Tak samo postępuję z ciemnym biszkoptem, tylko razem z mąką dodaję kakao. Biszkopty studzę i kroję w równej grubości plastry.
Następnie przygotowuję krem, budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeszcze gorący przykrywam folią, aby nie zrobił się kożuch. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. Kremem przekładam kawałki biszkoptu. Przekładam kolory biszkoptu na zmianę. Pozostawiam do schłodzenia. Przed podaniem przygotowuję polewę. W garnku łączę wszystkie składniki i podgrzewam je, aż uzyskam gładką polewę. Gdy przestygnie, polewam nią ciasto. Ciasto kroję pod skosem.
Tak samo postępuję z ciemnym biszkoptem, tylko razem z mąką dodaję kakao. Biszkopty studzę i kroję w równej grubości plastry.
Następnie przygotowuję krem, budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeszcze gorący przykrywam folią, aby nie zrobił się kożuch. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. Kremem przekładam kawałki biszkoptu. Przekładam kolory biszkoptu na zmianę. Pozostawiam do schłodzenia. Przed podaniem przygotowuję polewę. W garnku łączę wszystkie składniki i podgrzewam je, aż uzyskam gładką polewę. Gdy przestygnie, polewam nią ciasto. Ciasto kroję pod skosem.
————–
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 3 h 15 min
Ilość porcji: 18 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy