Metrowiec

Stopień trudności: łatwy

Pyszny i prosty metrowiec, chcesz spróbować?
Metrowiec jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do tej pory moja babcia robi go co święta.
Zawsze chętnie po niego sięgam. Może Ty przygotujesz go u siebie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Biszkopt jasny:

  •  3 jajka
  •  90 g cukru
  •  105 g mąki pszennej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  sól

Biszkopt ciemny:

  •  3 jajka
  •  90 g cukru
  •  100 g mąki pszennej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  10 g kakao
  •  sól

Krem:

  •  350 ml mleka
  •  50 g erytrytolu/cukru
  •  1 budyń bez cukru
  •  150 g masła

Polewa:

  •  40 g cukru/erytrytolu
  •  15 g mleka
  •  50 g masła
  •  5 g kakao

 

Przygotowanie:

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję po łyżce cukru. Gdy białka będą ubite, dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam do połączenia składników. Przelewam do formy (11×25) i piekę w 180°C przez 25 min. Piekę do suchego patyczka.
Tak samo postępuję z ciemnym biszkoptem, tylko razem z mąką dodaję kakao. Biszkopty studzę i kroję w równej grubości plastry.
Następnie przygotowuję krem, budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeszcze gorący przykrywam folią, aby nie zrobił się kożuch. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieram, aż stanie się jasne, a następnie dodaję do niego po łyżce budyniu. Cały czas miksuję, aż powstanie gładki krem. Kremem przekładam kawałki biszkoptu. Przekładam kolory biszkoptu na zmianę. Pozostawiam do schłodzenia. Przed podaniem przygotowuję polewę. W garnku łączę wszystkie składniki i podgrzewam je, aż uzyskam gładką polewę. Gdy przestygnie, polewam nią ciasto. Ciasto kroję pod skosem.

 

————–

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 3 h 15 min
Ilość porcji: 18 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media