Piernikowy murzynek z jabłkami

Stopień trudności: łatwy

Sezon na jabłka jest w pełni, warto to wykorzystać i włączyć do swojej diety nie tylko świeże jabłka, ale też potrawy z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Ciebie wyjątkowego piernikowego murzynka, który idealnie sprawdzi się również w nadchodzące święta.

Dodatkowo odsyłam Cię do innych fajnych przepisów z jabłkami. Warto ich spróbować 🙂
Jabłka możesz wykorzystać do przygotowania dań słodkich i wytrawnych, są bardzo uniwersalne — warto też przygotować na zimę mus jabłkowy, o którym pisałam TU.

 

Jabłko to najpopularniejszy polski owoc, nic w tym dziwnego – Polska należy do światowej czołówki w produkcji i eksporcie jabłek.  Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian jabłek. W naszym kraju produkuje się ok. 250 odmian. Każda z nich różni się zastosowaniem w kuchni, aromatem, smakiem, kolorem, kształtem oraz wielkością.

Warto kupować jabłka od polskich dostawców, i zwracać uwagę na kraj pochodzenia owoców. Dzięki temu jemy najlepsze polskie produkty, a dodatkowo wspieramy rodzimych producentów i naszą gospodarkę.

 

Jakie zastosowanie mają konkretne grupy odmian jabłek?

  1. Jabłka deserowe — słodkie, soczyste i twarde. Świetnie smakują na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek. Powoli się rozgotowują. Jabłka z tej grupy to: delikates, gala, rubin, ligol, jonagold, lobo.
  2. Jabłka na przetwory — idealne do gotowania i pieczenia. Wykorzystujemy w tym przypadku kwaśne jabłka, które szybko się rozgotowują. Idealne do przetworów, ciast, musów, sosów. Sprawdzą się bardzo dobrze do zakwaszania potraw. Jabłka z tej grupy to: reneta, antonówka.
  3. Jabłka stołowe — to uniwersalne jabłka, które bardzo dobrze smakują na surowo oraz po obróbce termicznej. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast i mięs. Jabłka z tej grupy to: cortland, idared, linda.

 

Poniżej znajdziesz kilka innych pomysłów na wykorzystanie jabłek:

Zupa krem z dyni i jabłka
Bułeczki z jabłkami
Szarlotka z połówek jabłek
Surówka z kapusty pekińskiej

 

Więcej propozycji szukaj na blogu (kliknij TU)

 


 

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy”

to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w przez Europejskie Stowarzyszenie Handlu
Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków żywieniowych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym  serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl

 


 

 

Aby dodać słodyczy tegorocznym świętom, przygotowałam rozpływającego się murzynka z kawałkami soczystych jabłek. Nie jest to klasyczny murzynek — dodatek domowej przyprawy do piernika nadaje mu wyjątkowego korzennego smaku, który tak bardzo lubimy w święta.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie.

 

Składniki:

  • 220 g jabłek
  • 125 g masła
  • 100-120 g cukru
  • 4 jajka
  • 40 ml mleka
  • 50 g kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 g domowej przyprawy do piernika (przepis TU)

 

Przygotowanie:

Masło, cukier, mleko, kakao przekładam do garnka i podgrzewam, aż masa się rozpuści, następnie przelewam ją do miski i schładzam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Obrane jabłka kroję w drobną kostkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia składników. Do masy dodaję białka i delikatnie mieszam. Pod koniec mieszania do ciasta dodaję jabłka. Całość łączę i przelewam do formy (11×25). Piekę w 180°C przez 50-60 minut. Gotowe ciasto kroję po wystudzeniu.

Możesz podać je posypane kakao lub polane polewą czekoladową.

 

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book