Stopień trudności: łatwy
Sezon na jabłka jest w pełni, warto to wykorzystać i włączyć do swojej diety nie tylko świeże jabłka, ale też potrawy z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Ciebie wyjątkowego piernikowego murzynka, który idealnie sprawdzi się również w nadchodzące święta.
Dodatkowo odsyłam Cię do innych fajnych przepisów z jabłkami. Warto ich spróbować 🙂
Jabłka możesz wykorzystać do przygotowania dań słodkich i wytrawnych, są bardzo uniwersalne — warto też przygotować na zimę mus jabłkowy, o którym pisałam TU.
Jabłko to najpopularniejszy polski owoc, nic w tym dziwnego – Polska należy do światowej czołówki w produkcji i eksporcie jabłek. Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian jabłek. W naszym kraju produkuje się ok. 250 odmian. Każda z nich różni się zastosowaniem w kuchni, aromatem, smakiem, kolorem, kształtem oraz wielkością.
Warto kupować jabłka od polskich dostawców, i zwracać uwagę na kraj pochodzenia owoców. Dzięki temu jemy najlepsze polskie produkty, a dodatkowo wspieramy rodzimych producentów i naszą gospodarkę.
Jakie zastosowanie mają konkretne grupy odmian jabłek?
- Jabłka deserowe — są słodkie, soczyste i twarde. Świetnie smakują na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek. Powoli się rozgotowują. Jabłka z tej grupy to: delikates, gala, rubin, ligol, jonagold, lobo.
- Jabłka na przetwory — są idealne do gotowania i pieczenia. Wykorzystujemy w tym przypadku kwaśne jabłka, które szybko się rozgotowują. Idealne do przetworów, ciast, musów, sosów. Sprawdzą się bardzo dobrze do zakwaszania potraw. Jabłka z tej grupy to: reneta, antonówka.
- Jabłka stołowe — to uniwersalne jabłka, które bardzo dobrze smakują na surowo oraz po obróbce termicznej. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do ciast i mięs. Jabłka z tej grupy to: cortland, idared, linda.
Poniżej znajdziesz kilka innych pomysłów na wykorzystanie jabłek:
Zupa krem z dyni i jabłka
Bułeczki z jabłkami
Szarlotka z połówek jabłek
Surówka z kapusty pekińskiej
Więcej propozycji szukaj na blogu (kliknij TU)
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy”
to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w przez Europejskie Stowarzyszenie Handlu
Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków żywieniowych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl
Aby dodać słodyczy tegorocznym świętom, przygotowałam rozpływającego się murzynka z kawałkami soczystych jabłek. Nie jest to klasyczny murzynek — dodatek domowej przyprawy do piernika nadaje mu wyjątkowego korzennego smaku, który tak bardzo lubimy w święta.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie.
Składniki:
- 220 g jabłek
- 125 g masła
- 100-120 g cukru
- 4 jajka
- 40 ml mleka
- 50 g kakao
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 g domowej przyprawy do piernika (przepis TU)
Przygotowanie:
Masło, cukier, mleko, kakao przekładam do garnka i podgrzewam, aż masa się rozpuści, następnie przelewam ją do miski i schładzam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Obrane jabłka kroję w drobną kostkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia składników. Do masy dodaję białka i delikatnie mieszam. Pod koniec mieszania do ciasta dodaję jabłka. Całość łączę i przelewam do formy (11×25). Piekę w 180°C przez 50-60 minut. Gotowe ciasto kroję po wystudzeniu.
Możesz podać je posypane kakao lub polane polewą czekoladową.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 10 porcji