Stopień trudności: łatwy

Proste i efektowne ciasto na świąteczny stół? Ta choinka jest idealna 🙂
Przygotujesz ją w kilka minut, a efekt gwarantowany. Choinkę możesz przygotować z makiem lub kremem czekoladowym. Będzie pysznie!

Proces przygotowania możesz obejrzeć w poście na Instagramie.
Jeśli spróbujesz tego przepisu, koniecznie oznacz mnie na Instagramie.

 

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 5 g skrobi
  • 300 g masy makowej (przepis TU)

 

Przygotowanie:

Masę makową mieszam z jajkiem i skrobią. Ciasto francuskie rozwijam, na środku krótszego boku wycinam trójkąt. Poniżej trójkąta, na środku ciasta wykładam masę makową i formuję z niej trójkąt, który będzie choinką. Pozostałe na brzegu ciasto nacinam w paski, skierowane ku górze. U dołu wycinam 3 pionowe paski. Środkowy pasek powinien być wąski, będzie on pniem choinki. Na masę makową zakładam dwa dolne większe paski. Następnie ze środkowego paska tworzę pień, kolejno zaplatam ciasto od góry, na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony. Przygotowaną w ten sposób choinkę, można posmarować jajkiem. Piekę w 180°C przez 12-15 minut.

Gotową choinkę możesz ozdobić kolorowymi cukierkami lub żurawiną.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book