Stopień trudności: łatwy
Prosta i pyszna domowa masa makowa, która nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, delikatnie słodka- będzie się idealnie komponować z domowymi wypiekami. Jest to bazowy przepis na masę makową, który sprawdzi się w wielu przepisach.
Masa ta jest idealna do ciast, serników, drożdżówek oraz tego czego tylko zapragniesz.
Zapraszam Cię do wypróbowania jej. Po przygotowaniu możesz ją przechowywać klika dni w lodówce.
Składniki:
- 200 g maku mielonego
- 20 g masła
- 25 g miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g erytrytolu
- 30 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)
- 30 g moreli suszonych
- 30 ml soku z pomarańczy
- opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy
Przygotowanie:
Mak zalewam woda i gotuję ok. 15 minut. Następnie w durszlak wkładam ścierkę i odcedzam mak na ścierkę gdy lekko przestygnie, dokładnie go odciskam. W tym samym garnku, w którym roztapiałam mak, rozpuszczam masło i miód. Morele i orzechy kroję drobniej. Mak przekładam do miski, dodaje do niego wszystkie dodatki i dokładnie mieszam.
Jeśli użyjesz maku niemielonego należy gotować go ok. 30 minut i następnie dwukrotnie zmielić.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy