Stopień trudności: łatwy

Prosta i pyszna domowa masa makowa, która nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, delikatnie słodka- będzie się idealnie komponować z domowymi wypiekami. Jest to bazowy przepis na masę makową, który sprawdzi się w wielu przepisach.

Masa ta jest idealna do ciast, serników, drożdżówek oraz tego czego tylko zapragniesz.

Zapraszam Cię do wypróbowania jej. Po przygotowaniu możesz ją przechowywać klika dni w lodówce.

 

Składniki:

  • 200 g maku mielonego
  • 20 g masła
  • 25 g miodu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g erytrytolu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)
  • 30 g moreli suszonych
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Mak zalewam woda i gotuję ok. 15 minut. Następnie w durszlak wkładam ścierkę i odcedzam mak na ścierkę gdy lekko przestygnie, dokładnie go odciskam. W tym samym garnku, w którym roztapiałam mak, rozpuszczam masło i miód. Morele i orzechy kroję drobniej. Mak przekładam do miski, dodaje do niego wszystkie dodatki i dokładnie mieszam.

Jeśli użyjesz maku niemielonego należy gotować go ok. 30 minut i następnie dwukrotnie zmielić.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book