Domowa masa makowa

Stopień trudności: łatwy

Prosta i pyszna domowa masa makowa, która nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, delikatnie słodka- będzie się idealnie komponować z domowymi wypiekami. Jest to bazowy przepis na masę makową, który sprawdzi się w wielu przepisach.

Masa ta jest idealna do ciast, serników, drożdżówek oraz tego czego tylko zapragniesz.

Zapraszam Cię do wypróbowania jej. Po przygotowaniu możesz ją przechowywać klika dni w lodówce.

 

Składniki:

  • 200 g maku mielonego
  • 20 g masła
  • 25 g miodu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g erytrytolu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis na blogu)
  • 30 g moreli suszonych
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Mak zalewam woda i gotuję ok. 15 minut. Następnie w durszlak wkładam ścierkę i odcedzam mak na ścierkę gdy lekko przestygnie, dokładnie go odciskam. W tym samym garnku, w którym roztapiałam mak, rozpuszczam masło i miód. Morele i orzechy kroję drobniej. Mak przekładam do miski, dodaje do niego wszystkie dodatki i dokładnie mieszam.

Jeśli użyjesz maku niemielonego należy gotować go ok. 30 minut i następnie dwukrotnie zmielić.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media