Ciasto na pierogi | Ciasto na uszka

Stopień trudności: łatwy

Tym wpisem chcę rozpocząć serię przepisów świątecznych na blogu. Jest to przepis, który robię już od wielu lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Ciasto jest idealne i smakuje przepysznie. Jest bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania, bardzo łatwo się rozwałkowuje. Można je rozwałkować na bardzo cienki placek. Pierogi idealnie się sklejają.

Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem na czas wałkowania jednej porcji. Dzięki temu ciasto nie wysycha i bardzo łatwo się z nim pracuje. 

Porcja w przepisie jest nieduża z tego względu, że ja dla mojej rodziny nie gotuję dużych porcji, ale spokojnie możesz powiększać  proporcje według swoich potrzeb. Ciasto idealnie się mrozi więc po przygotowaniu pierogów i uszek bez problemu można je zamrozić.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 120-125 g zimnej wody
  • 5 g oleju

 

Przygotowanie:

Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto z grubsza się połączy, zagniatam je dłonią. Zagniatam kilka minut, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkuję. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 25-30 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book