Stopień trudności: łatwy
Kochani przychodzę do Was z przepisem na domową kandyzowaną skórkę pomarańczy. W sklepie mamy ogromny wybór produktów tego typu, jednak mają one fatalny skład pełen ogromnej ilości cukru i zbędnych składników.
Skórkę pomarańczową możesz wykorzystać do domowych wypieków oraz potraw, zimowych herbat oraz pysznych świątecznych dodatków, tj. lukier pomarańczowy.
Wbrew pozorom przygotowanie jej nie jest trudne oraz nie zajmuje wiele czasu. A jej smak Cię zachwyci, jestem tego pewna 🙂
Składniki:
- 160 g skórki pomarańczy / 6 średnich pomarańczy
- 30 g wrzącej wody
- 30 g cukru
Przygotowanie:
Najlepiej użyć pomarańczy BIO. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem. Za pomocą nożyka do cytrusów ścinam skórkę pomarańczy. Możesz użyć również obieraczki do warzyw lub noża- wtedy delikatniej zetnij pomarańczową skórkę, bez białej błonki (albedo), która jest gorzka. Skórkę możesz pokroić drobniej lub w kostkę. Następnie skórkę przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem do przykrycia skórki i gotuję przez 15 minut- pilnuję, aby nie przypalić. Po tym czasie dodaję 30 g wrzącej wody oraz 30 g cukru i gotuję, aż woda odparuje, aż cukier się rozpuści. Pozostawiam do wystudzenia. Gotową skórkę przechowuje szczelnie zamkniętą w lodówce.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy