Stopień trudności: średni
Kapusta wigilijna pojawia się chyba na każdym stole. Co dom to przepis na nią- ja chcę przedstawić Wam mój ulubiony przepis. Moja kapusta jest wzbogacona sosem sojowym, który nadaje jej głębi smaku i sprawia, że jest naprawdę idealna 🙂
Tę samą kapustę wykorzystuję do przygotowania pierogów oraz uszek. Delikatne ciasto, na które znajdziesz przepis na blogu, idealnie łączy się z wyrazistym farszem. Wykorzystując jeden przepis, możemy przygotować kilka wyjątkowych potraw.
A jak Ty robisz swoją kapustę?
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 10 g masła
- 50 g cebuli
- 30 g sosu sojowego
- 600 ml wody
- pieprz
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
Grzyby namaczam przez noc. Jeśli się spieszę, namaczam je ok. 20 minut we wrzątku. Nie wylewam wody po moczeniu grzybów. Namoczone grzyby kroję drobniej. Cebulę kroję drobno i podsmażam w garnku na maśle aż się ze złoci. Do cebuli dodaję grzyby i chwilę podsmażam. Kapustę kiszoną opłukuję, kroję drobniej i przekładam do garnka z cebulą i grzybami. Do kapusty dolewam wodę z moczenia się grzybów (uważam, aby nie wlać do kapusty piasku, który mógł zebrać się na dnie miski). Dodaję pieprz, ziele i liść (ja wykorzystuję woreczki do parzenia herbaty- dzięki temu wyjmuję w łatwy sposób przyprawy z gotowego dania). Do garnka dolewam wodę i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie ok. 1-1,5 h. Mieszam od czasu do czasu i pilnuję, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiam ją do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.
Gdy chcę użyć kapusty jako farsz, staram się jak najbardziej odparować płyn.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy