Stopień trudności: łatwy
Pyszny prosty bulion na bazie ryby, pełen smaku i aromatu. W moim rodzinnym domu po wigilii każdy wypija szklankę takiego rosołu z pozostałych skrawek ryb przygotowanych na wigilijny stół. Taki rosół pojawia się na naszym stole tylko ten jeden raz w roku- robiony przez mamę jest po prostu idealny.
Ja do mojego bulionu wykorzystałam tuszki flądry, ale możecie użyć dowolnych ryb. Tak naprawdę im więcej ryby tym bulion będzie miał lepszy smak. Można go wykorzystać jako bazę wielu zup. Już niedługo na blogu pojawi się propozycja na wykorzystanie tego bulionu.
Składniki:
- 3 tuszki flądry/ skrawki ryb
- marchewka
- cebula
- seler
- por
- pietruszka
- liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
- sól, pieprz, tymianek
- 2 l wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę i wkładam do niej umytą oraz oczyszczoną rybę. Dodaję warzywa i całość gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 1 h. Pod koniec gotowania bulion doprawiam do smaku. Gotowy bulion przecedzam przez sitko.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min