Bulion rybny | Rosół z ryby

Stopień trudności: łatwy

Pyszny prosty bulion na bazie ryby, pełen smaku i aromatu. W moim rodzinnym domu po wigilii każdy wypija szklankę takiego rosołu z pozostałych skrawek ryb przygotowanych na wigilijny stół. Taki rosół pojawia się na naszym stole tylko ten jeden raz w roku- robiony przez mamę jest po prostu idealny.

Ja do mojego bulionu wykorzystałam tuszki flądry, ale możecie użyć dowolnych ryb. Tak naprawdę im więcej ryby tym bulion będzie miał lepszy smak. Można go wykorzystać jako bazę wielu zup. Już niedługo na blogu pojawi się propozycja na wykorzystanie tego bulionu.

 

Składniki:

  • 3 tuszki flądry/ skrawki ryb
  • marchewka
  • cebula
  • seler
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 l wody

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewam wodę i wkładam do niej umytą oraz oczyszczoną rybę. Dodaję warzywa i całość gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 1 h. Pod koniec gotowania bulion doprawiam do smaku. Gotowy bulion przecedzam przez sitko.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book