Makaron z dynią i chorizo

Stopień trudności: łatwy

Chyba wszyscy kochamy makarony, a żal nie skorzystać w sezonie z dodatku dyni. Dodaje ona w tym daniu nie tylko wyjątkowy smak, ale również dużo wartości odżywczych.

Dynia idealnie sprawdza się w daniach słodkich oraz wytrawnych, na blogu znajdziesz już kilka słodkich przepisów z jej wykorzystaniem, czas na coś wytrawnego 🙂

Zachęcam Cię do spróbowania przepisu na makaron z dynią i chorizo

 

Składniki:

  • 140 g kiełbasy chorizo
  • 200 g surowej dyni
  • 80 g cebuli
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 35 g oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • Bazylia, oregano, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, chilli

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuję, przygotowuję sos. Chorizo kroję w plastry i podsmażam bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonego chorizo dodaję dynię pokrojoną w drobną kostkę, chwilę podsmażam i dodaje pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażę, aż dynia zmięknie. Całość doprawiam do smaku, dodaję przecier, wodę z gotowania makaronu oraz pokrojone drobniej oliwki. Sos redukuję przez chwilę i dodaję do niego makaron. Całość dokładnie mieszam i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media