Stopień trudności: łatwy
Chyba wszyscy kochamy makarony, a żal nie skorzystać w sezonie z dodatku dyni. Dodaje ona w tym daniu nie tylko wyjątkowy smak, ale również dużo wartości odżywczych.
Dynia idealnie sprawdza się w daniach słodkich oraz wytrawnych, na blogu znajdziesz już kilka słodkich przepisów z jej wykorzystaniem, czas na coś wytrawnego 🙂
Zachęcam Cię do spróbowania przepisu na makaron z dynią i chorizo
Składniki:
- 140 g kiełbasy chorizo
- 200 g surowej dyni
- 80 g cebuli
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 35 g oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- Bazylia, oregano, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, chilli
Przygotowanie:
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuję, przygotowuję sos. Chorizo kroję w plastry i podsmażam bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonego chorizo dodaję dynię pokrojoną w drobną kostkę, chwilę podsmażam i dodaje pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażę, aż dynia zmięknie. Całość doprawiam do smaku, dodaję przecier, wodę z gotowania makaronu oraz pokrojone drobniej oliwki. Sos redukuję przez chwilę i dodaję do niego makaron. Całość dokładnie mieszam i podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje