Stopień trudności: średni
Złocista, kremowa dosłownie idealna jajecznica.
Ta propozycja sprawdzi się idealnie na szybkie śniadanie. Wiem, że są osoby, które lubią jajecznicę bez dodatków, a druga część lubi dużą ilość dodatków. Jednak najważniejsze jest to, aby jajecznica była kremowa. Poniżej dokładnie opisałam technikę mieszania jajecznicy, ale dodatkowo na moim profilu na IG w wyróżnionych relacjach znajdziesz wideo wykonania takiej jajecznicy krok po kroku.
Zapraszam na przepis:
Składniki:
- 6 jajek
- 120 g boczku
- Pęczek szczypiorku
- 80 g pieczarek
- 1 mała cebula
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek podsmażam na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie odsączam go na ręczniku. A tłuszcz z patelni wylewam. Umyte pieczarki kroję drobniej. Cebulę i szczypiorek kroję drobno. Odsączony boczek wrzucam ponownie na patelnię, dodaje do niego cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli, następnie dodaję pieczarki i chwilę podsmażam. Dodaje szczypior i jajka. Kluczowy jest sposób smażenia jajek. Po dodaniu jajek zdejmuję patelnię z ognia i mieszam chwilę, aż jajka przestaną przywierać do dna patelni, wtedy ponownie stawiam patelnie na ogień i mieszam cały czas, aż patelnia się nagrzeje i jajka zaczną przywierać do dna. Wtedy ponownie zdejmuję ją z ognia i mieszam tak długo, aż jajka nie będą przywierać do dna. Czynność powtarzam, aż jajecznica będzie kremowa i ścięta w takim stopniu jak lubię.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy