Kremowa jajecznica

Stopień trudności: średni

Złocista, kremowa dosłownie idealna jajecznica.
Ta propozycja sprawdzi się idealnie na szybkie śniadanie. Wiem, że są osoby, które lubią jajecznicę bez dodatków, a druga część lubi dużą ilość dodatków. Jednak  najważniejsze jest to, aby jajecznica była kremowa. Poniżej dokładnie opisałam technikę mieszania jajecznicy, ale dodatkowo na moim profilu na IG w wyróżnionych relacjach znajdziesz wideo wykonania takiej jajecznicy krok po kroku.

Zapraszam na przepis:

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 120 g boczku
  • Pęczek szczypiorku
  • 80 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek podsmażam na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie odsączam go na ręczniku. A tłuszcz z patelni wylewam. Umyte pieczarki kroję drobniej. Cebulę i szczypiorek kroję drobno. Odsączony boczek wrzucam ponownie na patelnię, dodaje do niego cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli, następnie dodaję pieczarki i chwilę podsmażam. Dodaje szczypior i jajka. Kluczowy jest sposób smażenia jajek. Po dodaniu jajek zdejmuję patelnię z ognia i mieszam chwilę, aż jajka przestaną przywierać do dna patelni, wtedy ponownie stawiam patelnie na ogień i mieszam cały czas, aż patelnia się nagrzeje i jajka zaczną przywierać do dna. Wtedy ponownie zdejmuję ją z ognia i mieszam tak długo, aż jajka nie będą przywierać do dna. Czynność powtarzam, aż jajecznica będzie kremowa i ścięta w takim stopniu jak lubię.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book