Stopień trudności: średni

Zapraszam Cię po przepis na idealną przekąską imprezową, która zawsze pojawia się w naszej rodzinie w przypadku każdej możliwej okazji. Mam na myśli małe szaszłyki- nazywane w naszej rodzinie koreczkami.
Ostrzegam- jak spróbujesz, to będziesz chcieć więcej!
Jedyny minus tych koreczków bardzo długi czas przygotowania składników i samego zawijania szaszłyków, ale obiecuję, że wszyscy będą zachwyceni smakiem więc warto spróbować.

Ja boczek w cienkich plastrach kupuje w dużych paczkach w Makro, zwykle robimy z całej paczki i mrozimy już gotowe koreczki, ale śmiało, można boczek po porcjować i zamrozić.

 

Składniki:

  • Boczek w cienkich plastrach
  • Papryka czerwona
  • Pierś kurczaka
  • Cebula
  • Pieczarki
  • Twarde jabłko

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza boczkiem kroję w słupki/plastry.
Każdy z pięciu składników zawijam w boczek, nadziewam na wykałaczkę, która ma trzymać wszystkie składniki razem ze sobą. Robię tak, aż wykończę składniki. Gotowe koreczki wykładam ciasno na blaszce i posypuję odrobiną soli. Piekę w 180 stopniach przez ok. 1 h- koreczki mają się mocno zarumienić.

 

———

Czas przygotowania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book