Dżem truskawkowy

Stopień trudności: łatwy

Lubisz domowe dżemy?
Postanowiłam zamknąć lato w słoiku i przygotowałam sobie kilka słoików nisko słodzonego dżemu truskawkowego

Taki domowy dżem idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników. Korzystając z sezonu, warto zawsze przygotować kilka słoików domowego dżemu,

 

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych truskawek
  • 350 g cukru
  • 1 op konfiturexu 3:1

 

Przygotowanie:

Owoce rozgotowuję, gotuję je ok 1,5 h. Po tym czasie blenduję na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców wtedy pomiń etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1,5 h
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 3 słoiki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book