Stopień trudności: łatwy
Lubisz domowe dżemy?
Postanowiłam zamknąć lato w słoiku i przygotowałam sobie kilka słoików nisko słodzonego dżemu truskawkowego
Taki domowy dżem idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników. Korzystając z sezonu, warto zawsze przygotować kilka słoików domowego dżemu,
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych truskawek
- 350 g cukru
- 1 op konfiturexu 3:1
Przygotowanie:
Owoce rozgotowuję, gotuję je ok 1,5 h. Po tym czasie blenduję na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców wtedy pomiń etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1,5 h
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 3 słoiki