Dżem truskawkowy

Stopień trudności: łatwy

Lubisz domowe dżemy?
Postanowiłam zamknąć lato w słoiku i przygotowałam sobie kilka słoików nisko słodzonego dżemu truskawkowego

Taki domowy dżem idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników. Korzystając z sezonu, warto zawsze przygotować kilka słoików domowego dżemu,

 

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych truskawek
  • 350 g cukru
  • 1 op konfiturexu 3:1

 

Przygotowanie:

Owoce rozgotowuję, gotuję je ok 1,5 h. Po tym czasie blenduję na gładką masę (lubię gładkie dżemy), jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców wtedy pomiń etap blednowania. Dodaję cukier, zagotowuję i dosypuję konfiturex, mieszam i gotuję przez minutę. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1,5 h
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 3 słoiki

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media