Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie dziś cudowne placuszki dyniowe, które przygotowałam z resztek pieczonej dyni oraz resztek ciasta naleśnikowego. Wyszło niezwykle pysznie!
Placuszki są bardzo miękkie i delikatne, będziesz zdziwiona, jak bardzo są delikatne 🙂
Składniki:
- 60 ml mleka
- 90 ml wody gazowanej
- Szczypta soli
- 1 małe jajko
- 0,5 łyżeczki oleju
- 0,5 łyżeczki cukru
- 110 g mąki
- 280 g puree z pieczonej dyni
Przygotowanie:
Mokre składniki mieszam ze sobą, następnie dodaję do nich składniki suche i dokładnie mieszam. Smażę na średnim ogniu, przed pierwszym wyłożeniem ciasta patelnię spryskałam olejem w sprayu, gdy placuszki zaczną się z góry ścinać, wtedy przewracam je na drugą stronę. Podaje ze świeżymi owocami i odrobiną miodu.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 13 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy