Placuszki naleśnikowe z dynią

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie dziś cudowne placuszki dyniowe, które przygotowałam z resztek pieczonej dyni oraz resztek ciasta naleśnikowego. Wyszło niezwykle pysznie!

Placuszki są bardzo miękkie i delikatne, będziesz zdziwiona, jak bardzo są delikatne 🙂

 

Składniki:

  • 60 ml mleka
  • 90 ml wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 110 g mąki
  • 280 g puree z pieczonej dyni

 

Przygotowanie:

Mokre składniki mieszam ze sobą, następnie dodaję do nich składniki suche i dokładnie mieszam. Smażę na średnim ogniu, przed pierwszym wyłożeniem ciasta patelnię spryskałam olejem w sprayu, gdy placuszki zaczną się z góry ścinać, wtedy przewracam je na drugą stronę. Podaje ze świeżymi owocami i odrobiną miodu.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 13 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book