Zapiekanka serowa z brokułem

Stopień trudności: łatwy

Domowe kremowe zapiekanki są bardzo pożywną propozycją na obiad i kolację.

Za każdym razem możemy zmienić dodatki i w ten sposób odmienić całe danie.

Zapraszam Cię po przepis na pyszną kremową zapiekankę.

 

Składniki:

  • 300 g brokułu
  • 300 g makaronu
  • 250 g ricotty
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka oleju
  • Sól

 

Przygotowanie:

Brokuł kroję na mniejsze różyczki i obgotowuję 3 min w osolonej wodzie. Makaron gotuję “al dente” zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka kroję drobniej, doprawiam do smaku przyprawą do mięs i olejem, podsmażam, aż straci surowość. W międzyczasie przygotowuję sos, mieszam ze sobą ricottę, większą część mozzarelli oraz przestudzoną wodę z gotowania makaronu, doprawiam do smaku solą i czosnkiem.
Do sosu dodaję makaron i kurczaka, dokładnie mieszam. Makaron przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam brokuł i posypuję pozostałym serem. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół przez 30-35 minut.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 35 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media