Stopień trudności: średni,
Delikatne bułeczki, które są kwintesencją jesieni. Idealnie miękkie, delikatnie słodkie.
Świetnie sprawdzą się podane samodzielnie jako deser do kawy lub pyszne słodkie śniadanie podane z dżemem, lub masłem orzechowym.
Bo kto nie lubi drożdżówek? Koniecznie skuś się i spróbuj mojej propozycji 🙂
Składniki:
- 25 g drożdży
- 30 g masła
- 300 g mąki
- 300 g jabłek
- 0,5 łyżki miodu
- 5 g soli
- 175 ml wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Do drożdży dodaję część wody, miód i łyżkę mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Jabłka kroję w drobną kostkę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, ciasto wyrabiam ok. 10 minut mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie wyrobione, dodaję do niego pokrojone jabłka i dokładnie mieszam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą łyżki, na blachę formując bułeczki. Pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Piekę przez 20-25 min w 180 stopniach.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy