Bułeczki z jabłkami

Stopień trudności: średni,

Delikatne bułeczki, które są kwintesencją jesieni. Idealnie miękkie, delikatnie słodkie.

Świetnie sprawdzą się podane samodzielnie jako deser do kawy lub pyszne słodkie śniadanie podane z dżemem, lub masłem orzechowym.

Bo kto nie lubi drożdżówek? Koniecznie skuś się i spróbuj mojej propozycji 🙂

 

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 30 g masła
  • 300 g mąki
  • 300 g jabłek
  • 0,5 łyżki miodu
  • 5 g soli
  • 175 ml wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Do drożdży dodaję część wody, miód i łyżkę mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut.  Jabłka kroję w drobną kostkę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, ciasto wyrabiam ok. 10 minut mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie wyrobione, dodaję do niego pokrojone jabłka i dokładnie mieszam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą łyżki, na blachę formując bułeczki. Pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Piekę przez 20-25 min w 180 stopniach.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 2 h
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media