Makaron z mascarpone i klopsikami

Stopień trudności: średni

Przyszedł czas na przepis na cudowny kremowy makaron z klopsikami. Dodanie do sosu pomidorowego serka mascarpone nadało mu niezwykłej kremowości oraz lekkiej słodkości. Warto spróbować takiego połączenia. Jestem przekonana, że ta propozycja podbije Twoje kubki smakowe.

Przepis na delikatne klopsiki drobiowe znajdziecie już na blogu.

 

Składniki:

  • 150 g klopsików drobiowych
  • 200 g makaronu
  • 85 g mascarpone
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 5 g natki pietruszki
  • 5 g świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano

 

Przygotowanie:

Przygotowuję klopsiki drobiowe według ulubionego przepisu, makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle i oliwie smażę cebulę, gdy straci surowość, dodaje czosnek, przyprawy podsmażam kilka sekund i dodaję przecier, wodę oraz mascarpone. Mieszam, aż mascarpone się rozpuści, dodaję wtedy natkę, bazylię i klopsiki, chwilę podgrzewam i dodaję makaron, dokładnie mieszam. Podaje ze świeżymi ziołami.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media