Makaron z mascarpone i klopsikami

Stopień trudności: średni

Przyszedł czas na przepis na cudowny kremowy makaron z klopsikami. Dodanie do sosu pomidorowego serka mascarpone nadało mu niezwykłej kremowości oraz lekkiej słodkości. Warto spróbować takiego połączenia. Jestem przekonana, że ta propozycja podbije Twoje kubki smakowe.

Przepis na delikatne klopsiki drobiowe znajdziecie już na blogu.

 

Składniki:

  • 150 g klopsików drobiowych
  • 200 g makaronu
  • 85 g mascarpone
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 5 g natki pietruszki
  • 5 g świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • Sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano

 

Przygotowanie:

Przygotowuję klopsiki drobiowe według ulubionego przepisu, makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle i oliwie smażę cebulę, gdy straci surowość, dodaje czosnek, przyprawy podsmażam kilka sekund i dodaję przecier, wodę oraz mascarpone. Mieszam, aż mascarpone się rozpuści, dodaję wtedy natkę, bazylię i klopsiki, chwilę podgrzewam i dodaję makaron, dokładnie mieszam. Podaje ze świeżymi ziołami.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book