Stopień trudności: trudny
Pyszny i lekko słodki omlet w koreańskim stylu- zawijany jak naleśnik.
W omlecie tym fajnie wyczuwalna jest tekstura i poszczególne warstwy. Aby go urozmaicić, możemy użyć dowolnych dodatków- ja tym razem wykorzystałam dynię, na którą jest obecnie sezon.
Technika zawijania tego omletu jest dość problematyczna, ale bardzo szybko można się jej nauczyć 🙂
Taka propozycja jest zawsze odmianą od tradycyjnych omletów. Idealna propozycja na śniadanie i kolację, ale również będzie to świetna propozycja na obiad z dodatkiem ryżu. Jak się Ci podoba?
Składniki:
- 4 jajka
- 60 g surowej dyni
- 25 g szczypioru
- 25 ml wody
- 5 g soli
- 4 g cukru
- 2 łyżki olej
Przygotowanie:
Jajka roztrzepuję z dodatkiem wody, cukru i soli- ważne, aby bardzo dobrze roztrzepać jajka. Dynię ścieram na tarce o grubych oczkach, szczypiorek kroję drobniej. Dynię mieszam ze szczypiorem. Na patelni rozgrzewam olej- musi być go sporo, aby móc swobodnie przewrócić omlet. Na rozgrzany olej wylewam część jajek, tak aby zakryć dno, na wierzch wykładam równomiernie trochę dyni ze szczypiorkiem i zawijam omlet (pokazuję to dokładnie w wyróżnionych relacjach na instastories- na moim profilu IG). Gdy omlet jest prawie całkowicie ścięty na górze, za pomocą dwóch łopatek zaczynam go zwijać od jednej strony patelni, pozostawiając kawałek omleta. Powstały omlet odsuwam na koniec patelni i w wolne miejsce ponownie wlewam jajka, a na ich wierzch wykładam warzywa. Gdy jajka zaczną się ścinać, ponownie zawijam omlet. Czynność powtarzam, aż skończą mi się jajka. Omlet smażę na średnim ogniu. Na sam koniec omlet podsmażam z każdej strony, aby się zrumienił. Usmażony omlet zdejmuję z patelni i pozostawiam na ok. 5 minut, aby odpoczął. Gotowy omlet podaję- u mnie z warzywami.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy