Omlet z dynią | Koreański omlet

Stopień trudności: trudny

Pyszny i lekko słodki omlet w koreańskim stylu- zawijany jak naleśnik.

W omlecie tym fajnie wyczuwalna jest tekstura i poszczególne warstwy. Aby go urozmaicić, możemy użyć dowolnych dodatków- ja tym razem wykorzystałam dynię, na którą jest obecnie sezon.

Technika zawijania tego omletu jest dość problematyczna, ale bardzo szybko można się jej nauczyć 🙂

Taka propozycja jest zawsze odmianą od tradycyjnych omletów. Idealna propozycja na śniadanie i kolację, ale również będzie to świetna propozycja na obiad z dodatkiem ryżu. Jak się Ci podoba?

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60 g surowej dyni
  • 25 g szczypioru
  • 25 ml wody
  • 5 g soli
  • 4 g cukru
  • 2 łyżki olej

 

Przygotowanie:

Jajka roztrzepuję z dodatkiem wody, cukru i soli- ważne, aby bardzo dobrze roztrzepać jajka. Dynię ścieram na tarce o grubych oczkach, szczypiorek kroję drobniej. Dynię mieszam ze szczypiorem. Na patelni rozgrzewam olej- musi być go sporo, aby móc swobodnie przewrócić omlet. Na rozgrzany olej  wylewam część jajek, tak aby zakryć dno, na wierzch wykładam równomiernie trochę dyni ze szczypiorkiem i zawijam omlet (pokazuję to dokładnie w wyróżnionych relacjach na instastories- na moim profilu IG). Gdy omlet jest prawie całkowicie ścięty na górze, za pomocą dwóch łopatek zaczynam go zwijać od jednej strony patelni, pozostawiając kawałek omleta. Powstały omlet odsuwam na koniec patelni i w wolne miejsce ponownie wlewam jajka, a na ich wierzch wykładam warzywa. Gdy jajka zaczną się ścinać, ponownie zawijam omlet. Czynność powtarzam, aż skończą mi się jajka. Omlet smażę na średnim ogniu. Na sam koniec omlet podsmażam z każdej strony, aby się zrumienił. Usmażony omlet zdejmuję z patelni i pozostawiam na ok. 5 minut, aby odpoczął. Gotowy omlet podaję- u mnie z warzywami.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media