Stopień trudności: średni
Pyszne kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami. Pełne smaku, chrupiące z zewnątrz i miękkie delikatne środku.
Kotleciki są idealne na wykorzystanie resztek. Ja wykorzystałam pozostałe z niedzielnego obiadu ziemniaki, ostatnich kilka pieczarek i mały kawałek sera, a wyszło niezwykle pysznie.
Jak spróbujesz, to na pewno je pokochasz 🙂
Składniki:
- 550 g ugotowanych ziemniaków
- 30 g sera pleśniowego blue
- 60 g cebuli
- 120 g pieczarek
- 1 jajko
- 50 g mąka pszenna
- 5 g natki pietruszki
- Sól i pieprz
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroję drobno i podsmażam na maśle. Ser kroje w drobną kostkę. Natkę, ser i pieczarki z cebulą łącze ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę i zagniatam jednolite ciasto. Biorę porcje ciasta, formuje z niej płaski, okrągły placek, na który wykładam farsz. Ciasto zlepiam ze sobą i firmuje płaski okrągły kotlet. Gotowe kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Podaje z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy