Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Stopień trudności: średni

Pyszne kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami. Pełne smaku, chrupiące z zewnątrz i miękkie delikatne środku.
Kotleciki są idealne na wykorzystanie resztek. Ja wykorzystałam pozostałe z niedzielnego obiadu ziemniaki, ostatnich kilka pieczarek i mały kawałek sera, a wyszło niezwykle pysznie.

Jak spróbujesz, to na pewno je pokochasz 🙂

 

Składniki:

  • 550 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g sera pleśniowego blue
  • 60 g cebuli
  • 120 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 50 g mąka pszenna
  • 5 g natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki kroję drobno i podsmażam na maśle. Ser kroje w drobną kostkę. Natkę, ser i pieczarki z cebulą łącze ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję jajko, mąkę i zagniatam jednolite ciasto. Biorę porcje ciasta, formuje z niej płaski, okrągły placek, na który wykładam farsz. Ciasto zlepiam ze sobą i firmuje płaski okrągły kotlet. Gotowe kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Podaje z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media