Stopień trudności: łatwy

Czy są tu jacyś fani czekoladowego brownie?
Na zdjęciu możecie zobaczyć totalnie czekoladowe brownie dyniowe. Niezwykle kremowe i rozpływające się w ustach.
Mój mąż jest największym fanem brownie i za każdym razem staram się zaskoczyć go czymś nowym- tym razem był zachwycony 🙂
Nie mogliśmy się powstrzymać i próbowaliśmy jeszcze ciepłe 🙂
Może i ty się skusisz na dyniowe brownie? Poniżej przepis:
 

Składniki:

  • 300 g puree z dyni
  • 30 g kakao
  • 2 jajka
  • 30 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g mąki
  • 175 ml wody
  • 30 g wiórków czekoladowych

 

Przygotowanie:

Dynię upiekłam bez żadnych dodatków.  Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do blendera dodaję wszystkie składniki poza czekoladą i blenduję na gładką masę. Gotową masę mieszam z większą częścią wiórków czekoladowych i przelewam do formy, użyłam jednorazowej formy o wielkości 10 × 24 cm. Na wierzch ciasta wykładam pestki dyni i wiórki czekoladowe. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 30 minut. Upieczone ciasto schładzam, a gdy ostygnie, schładzam je w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book