Stopień trudności: łatwy
Czy są tu jacyś fani czekoladowego brownie?
Na zdjęciu możecie zobaczyć totalnie czekoladowe brownie dyniowe. Niezwykle kremowe i rozpływające się w ustach.
Mój mąż jest największym fanem brownie i za każdym razem staram się zaskoczyć go czymś nowym- tym razem był zachwycony 🙂
Nie mogliśmy się powstrzymać i próbowaliśmy jeszcze ciepłe 🙂
Może i ty się skusisz na dyniowe brownie? Poniżej przepis:
Składniki:
- 300 g puree z dyni
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 30 g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g mąki
- 175 ml wody
- 30 g wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Dynię upiekłam bez żadnych dodatków. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do blendera dodaję wszystkie składniki poza czekoladą i blenduję na gładką masę. Gotową masę mieszam z większą częścią wiórków czekoladowych i przelewam do formy, użyłam jednorazowej formy o wielkości 10 × 24 cm. Na wierzch ciasta wykładam pestki dyni i wiórki czekoladowe. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 30 minut. Upieczone ciasto schładzam, a gdy ostygnie, schładzam je w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 12 porcji