Stopień trudności: łatwy

Dynia króluje w moim domu w tym sezonie, więc nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem cudownie miękkiego i puszystego chlebka dyniowego.

Na moim profilu na instastories możesz zobaczyć wykonanie chlebka krok po kroku. Pokazuję tam też, jak bardzo jest mięciutki 🙂

Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość. Idealnie sprawdzi się w przypadku słodkich śniadań, tostów oraz słodkich kanapek.

Genialnie smakuje z kwaśnym dżemem porzeczkowym.

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g puree z dyni
  • 150 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Dynię upiekłam bez żadnych dodatków.  Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Do drożdży dodaję część mleka, cukru i łyżkę mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut.  Następnie do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, ciasto wyrabiam ok. 10 minut mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie wyrobione, pozostawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką i zagniatam ciasto- formując chlebek, ciasto będzie bardzo lepiące, ale po chwili bez problemu uda się uformować chlebek. Uformowany chlebek przekładam do formy do pieczenia i pozostawiam pod przykryciem na 10 min do ponownego wyrośnięcia, po tym czasie ciasto smaruję mlekiem i piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół, przez 30 minut- piekę do tzw. suchego patyczka.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book