Stopień trudności: łatwy
Dynia króluje w moim domu w tym sezonie, więc nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem cudownie miękkiego i puszystego chlebka dyniowego.
Na moim profilu na instastories możesz zobaczyć wykonanie chlebka krok po kroku. Pokazuję tam też, jak bardzo jest mięciutki 🙂
Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość. Idealnie sprawdzi się w przypadku słodkich śniadań, tostów oraz słodkich kanapek.
Genialnie smakuje z kwaśnym dżemem porzeczkowym.
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g puree z dyni
- 150 ml mleka
- 15 g drożdży
- 25 g masła
- 30 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię upiekłam bez żadnych dodatków. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Do drożdży dodaję część mleka, cukru i łyżkę mąki- dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, ciasto wyrabiam ok. 10 minut mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie wyrobione, pozostawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką i zagniatam ciasto- formując chlebek, ciasto będzie bardzo lepiące, ale po chwili bez problemu uda się uformować chlebek. Uformowany chlebek przekładam do formy do pieczenia i pozostawiam pod przykryciem na 10 min do ponownego wyrośnięcia, po tym czasie ciasto smaruję mlekiem i piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół, przez 30 minut- piekę do tzw. suchego patyczka.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji