Jesienna sałatka z dynią i halloumi

Stopień trudności: średni

Sałatki makaronowe są bardzo sycące, idealnie sprawdzą się na obecną pogodę. Taka sałatka sprawi, że będziesz najedzona przez długi czas.

Dodatek sezonowej dyni podnosi nie tylko walory smakowe, ale dostarcza ogromną ilość witamin. A użycie pesto bazyliowego jako sosu nadaje jej niezwykłego smaku.

Koniecznie musisz spróbować tej jesiennej sałatki.

 

Składniki:

  • 100 g pieczonej dyni
  • 150 g makaronu
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g cukinii
  • 200 g sera halloumi
  • 10 g pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 35 g pesto bazyliowego

 

Przygotowanie:

Dynię kroję w cienkie plastry lub kostkę, skrapiam 1 łyżką oliwy, posypuję solą i piekę do miękkości. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Cukinię i ser halloumi kroję w plastry i smażę na patelni spryskanej oliwą w sprayu- cukinia powinna się przypiec, ale być nadal chrupiąca, ser ma być złocisty. Gdy cukinia i ser będą gotowe, zdejmuję je z patelni i wykładam na nią pomidorki, przekrojone na pół chwilę podsmażam, dodaję ugotowany makaron, pesto bazyliowe (przepis znajdziesz na blogu) – całość dokładnie mieszam i przekładam na naczynie, w którym będę podawała sałatkę, na wierzch sałatki wykładam cukinię, upieczoną dynię- pokrojoną w kostkę, ser halloumi. Całość posypuję posiekaną bazylią, pestkami dyni, skrapiam pozostałą oliwą i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book