Stopień trudności: średni
Sałatki makaronowe są bardzo sycące, idealnie sprawdzą się na obecną pogodę. Taka sałatka sprawi, że będziesz najedzona przez długi czas.
Dodatek sezonowej dyni podnosi nie tylko walory smakowe, ale dostarcza ogromną ilość witamin. A użycie pesto bazyliowego jako sosu nadaje jej niezwykłego smaku.
Koniecznie musisz spróbować tej jesiennej sałatki.
Składniki:
- 100 g pieczonej dyni
- 150 g makaronu
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 120 g cukinii
- 200 g sera halloumi
- 10 g pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- 35 g pesto bazyliowego
Przygotowanie:
Dynię kroję w cienkie plastry lub kostkę, skrapiam 1 łyżką oliwy, posypuję solą i piekę do miękkości. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Cukinię i ser halloumi kroję w plastry i smażę na patelni spryskanej oliwą w sprayu- cukinia powinna się przypiec, ale być nadal chrupiąca, ser ma być złocisty. Gdy cukinia i ser będą gotowe, zdejmuję je z patelni i wykładam na nią pomidorki, przekrojone na pół chwilę podsmażam, dodaję ugotowany makaron, pesto bazyliowe (przepis znajdziesz na blogu) – całość dokładnie mieszam i przekładam na naczynie, w którym będę podawała sałatkę, na wierzch sałatki wykładam cukinię, upieczoną dynię- pokrojoną w kostkę, ser halloumi. Całość posypuję posiekaną bazylią, pestkami dyni, skrapiam pozostałą oliwą i podaję.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy