Stopień trudności: łatwy
Posiłek bez dodatku dużej ilości warzyw nie jest dla mnie satysfakcjonujący, przez co w moich potrawach pojawia się duża ilość warzyw. Wtedy każde danie nabiera ogromnej ilości wartości odżywczych i smaku.
Szakszukę jest kwintesencją tego co uwielbiam. Pełen wartości posiłek o cudownym smaku. Moją szakszukę podałam z pajdą świeżo upieczonego chleba. Czy może być coś lepszego do porannej kawy? Koniecznie musisz zrobić tą szakszukę u siebie w kuchni i pochwalić się efektem 🙂
Zapraszam po przepis:
Składniki:
- 50 g cebuli
- 100 g papryki
- 350 g pomidorów
- 200 g przecieru pomidorowego
- 150 g cukinii
- 3-4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich, soli, pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę, pomidora i cukinie kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam warzywa w kolejności od najtwardszego. Smażę przez chwilę, aż lekko zmiękną, dodaję przecier i doprawiam do smaku. Odparowuję sos. Gdy warzywa stracą surowość, a sos odparuje, za pomocą łyżki robię wgłębienia, w które wylewam po 1 jajku. Smażę kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy