Szakszuka | Jajka w pomidorach

Stopień trudności: łatwy

Posiłek bez dodatku dużej ilości warzyw nie jest dla mnie satysfakcjonujący, przez co w moich potrawach pojawia się duża ilość warzyw. Wtedy każde danie nabiera ogromnej ilości wartości odżywczych i smaku.

Szakszukę jest kwintesencją tego co uwielbiam. Pełen wartości posiłek o cudownym smaku. Moją szakszukę podałam z pajdą świeżo upieczonego chleba. Czy może być coś lepszego do porannej kawy? Koniecznie musisz zrobić tą szakszukę u siebie w kuchni i pochwalić się efektem 🙂

Zapraszam po przepis:

 

Składniki:

  • 50 g cebuli
  • 100 g papryki
  • 350 g pomidorów
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 150 g cukinii
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich, soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Paprykę, cebulę, pomidora i cukinie kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam warzywa w kolejności od najtwardszego. Smażę przez chwilę, aż lekko zmiękną, dodaję przecier i doprawiam do smaku. Odparowuję sos. Gdy warzywa stracą surowość, a sos odparuje, za pomocą łyżki robię wgłębienia, w które wylewam po 1 jajku. Smażę kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media