Ciasteczka dyniowe

Stopień trudności: łatwy

Dynia w tej jesieni jest królową w mojej kuchni. Ciągle mi jej mało i cały czas szukam nowych inspiracji do jej wykorzystania.

Tym razem pojawiły się w mojej kuchni pyszne dyniowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do porannej kawy oraz wieczornego kakao 🙂

Jeśli masz upieczoną dynię, ich przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a później wystarczy poczekać, aż się upieką.

Zapraszam Cię do spróbowania tego przepisu i podzielenia się, jak Ci smakowało.

 

Składniki:

  • 100 g pieczonej dyni
  • 10 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g mąki

 

Przygotowanie:

Wykorzystałam wcześniej upieczoną dynię bez żadnych dodatków. Za pomocą blendera miksuję dynię, jajko, olej i cukier puder. Całość blenduję kilka minut, aby dobrze napowietrzyć masę. Następnie dodaję mąką i miksuję do połączenia składników. Ciasto jest gęste i lepiące. Ciasto wykładam na blachę za pomocą zwilżonej łyżki- formuję małe ciasteczka. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book