Stopień trudności: łatwy
Dynia w tej jesieni jest królową w mojej kuchni. Ciągle mi jej mało i cały czas szukam nowych inspiracji do jej wykorzystania.
Tym razem pojawiły się w mojej kuchni pyszne dyniowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do porannej kawy oraz wieczornego kakao 🙂
Jeśli masz upieczoną dynię, ich przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a później wystarczy poczekać, aż się upieką.
Zapraszam Cię do spróbowania tego przepisu i podzielenia się, jak Ci smakowało.
Składniki:
- 100 g pieczonej dyni
- 10 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- 150 g mąki
Przygotowanie:
Wykorzystałam wcześniej upieczoną dynię bez żadnych dodatków. Za pomocą blendera miksuję dynię, jajko, olej i cukier puder. Całość blenduję kilka minut, aby dobrze napowietrzyć masę. Następnie dodaję mąką i miksuję do połączenia składników. Ciasto jest gęste i lepiące. Ciasto wykładam na blachę za pomocą zwilżonej łyżki- formuję małe ciasteczka. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy