Ciasteczka dyniowe

Stopień trudności: łatwy

Dynia w tej jesieni jest królową w mojej kuchni. Ciągle mi jej mało i cały czas szukam nowych inspiracji do jej wykorzystania.

Tym razem pojawiły się w mojej kuchni pyszne dyniowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do porannej kawy oraz wieczornego kakao 🙂

Jeśli masz upieczoną dynię, ich przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a później wystarczy poczekać, aż się upieką.

Zapraszam Cię do spróbowania tego przepisu i podzielenia się, jak Ci smakowało.

 

Składniki:

  • 100 g pieczonej dyni
  • 10 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g mąki

 

Przygotowanie:

Wykorzystałam wcześniej upieczoną dynię bez żadnych dodatków. Za pomocą blendera miksuję dynię, jajko, olej i cukier puder. Całość blenduję kilka minut, aby dobrze napowietrzyć masę. Następnie dodaję mąką i miksuję do połączenia składników. Ciasto jest gęste i lepiące. Ciasto wykładam na blachę za pomocą zwilżonej łyżki- formuję małe ciasteczka. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media