Stopień trudności: średni
Zapraszam Was na pyszne słodkie gniazdka bezowe z kremem o smaku słonego karmelu.
Krucha słodka beza, aksamitny krem oraz kwaskowe owoce są idealnym połączeniem, które powoduje, że ten deser jest idealny.
Składniki:
Bezy:
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 4 białka
Krem:
- 40 g likieru Słony Karmel
- 150 g serka mascarpone
- 150 g serka naturalnego
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Pianę ubijam tak długo aż gdy wezmę jej odrobinę między palce i nie będę wyczuwać drobinek cukru. Gotową pianę przekładam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą na papierze do pieczenia tworzę bezowe gniazdka. Gotowe gniazdka suszę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, funkcja termoobieg przez 1 h.
W międzyczasie przygotowuję krem- mascarpone ubijam razem z serkiem naturalnym i likierem, na jednolity krem, który następnie schładzam.
Ostudzone gniazdka bezowe napełniam obficie kremem przed samym podaniem i ozdabiam ulubionymi owocami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy