Gniazdka bezowe

Stopień trudności: średni

Zapraszam Was na pyszne słodkie gniazdka bezowe z kremem o smaku słonego karmelu.

Krucha słodka beza, aksamitny krem oraz kwaskowe owoce są idealnym połączeniem, które powoduje, że ten deser jest idealny.

 

Składniki:

Bezy:

  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 białka

Krem:

  •  40 g likieru Słony Karmel
  •  150 g serka mascarpone
  •  150 g serka naturalnego

 

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli  na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Pianę ubijam tak długo aż gdy wezmę jej odrobinę między palce i nie będę wyczuwać drobinek cukru. Gotową pianę przekładam do rękawa cukierniczego i za jego pomocą na papierze do pieczenia tworzę bezowe gniazdka. Gotowe gniazdka suszę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, funkcja termoobieg przez 1 h.
W międzyczasie przygotowuję krem- mascarpone ubijam razem z serkiem naturalnym i likierem, na jednolity krem, który następnie schładzam.
Ostudzone gniazdka bezowe napełniam obficie kremem przed samym podaniem i ozdabiam ulubionymi owocami.

  

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book