Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam pyszne siekane kotlety z wykorzystaniem dyni, która nadaje kotletom niezwykłej delikatności i wyjątkowego smaku.
Odrobina majonezu dodaje całości bardzo fajnego smaku.
Jest to inny sposób na dynię oraz pyszny obiad, koniecznie musisz spróbować, a jestem pewna, że się nie zawiedziesz 🙂
Składniki:
- 220 g piersi kurczaka
- 130 g surowej dyni
- 60 g cebuli
- 25 g majonezu
- 1 jajko
- 20 g sera
- 20 g bułki tartej
- 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Dynię, kurczaka i cebulę kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, ząbek przeciskam przez praskę. Listki bazylii siekam.
Wszystkie składniki łączę ze sobą w misce, dodaję jajko, ser, bułkę tartą i przyprawy. Pozostawiam na kilka minut, aby bułka tarta napęczniała.
Na blaszkę wykładam papier do pieczenia i za pomocą łyżki wykładem masę formując kotlety. Ja formowałam moje kotlety za pomocą metalowego ringu, aby miały jednakową wielkość. Gotowe kotlety piekę w piekarniku w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 45 minut.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 6 porcji