Kotlety siekane z dynią

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam pyszne siekane kotlety z wykorzystaniem dyni, która nadaje kotletom niezwykłej delikatności i wyjątkowego smaku.

Odrobina majonezu dodaje całości bardzo fajnego smaku.

Jest to inny sposób na dynię oraz pyszny obiad, koniecznie musisz spróbować, a jestem pewna, że się nie zawiedziesz 🙂

 

Składniki:

  • 220 g piersi kurczaka
  • 130 g surowej dyni
  • 60 g cebuli
  • 25 g majonezu
  • 1 jajko
  • 20 g sera
  • 20 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii

 

Przygotowanie:

Dynię, kurczaka i cebulę kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, ząbek przeciskam przez praskę. Listki bazylii siekam.

Wszystkie składniki łączę ze sobą w misce, dodaję jajko, ser, bułkę tartą i przyprawy. Pozostawiam na kilka minut, aby bułka tarta napęczniała.

Na blaszkę wykładam papier do pieczenia i za pomocą łyżki wykładem masę formując kotlety. Ja formowałam moje kotlety za pomocą metalowego ringu, aby miały jednakową wielkość. Gotowe kotlety piekę w piekarniku w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 45 minut.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media