Kotlety siekane z dynią

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam pyszne siekane kotlety z wykorzystaniem dyni, która nadaje kotletom niezwykłej delikatności i wyjątkowego smaku.

Odrobina majonezu dodaje całości bardzo fajnego smaku.

Jest to inny sposób na dynię oraz pyszny obiad, koniecznie musisz spróbować, a jestem pewna, że się nie zawiedziesz 🙂

 

Składniki:

  • 220 g piersi kurczaka
  • 130 g surowej dyni
  • 60 g cebuli
  • 25 g majonezu
  • 1 jajko
  • 20 g sera
  • 20 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii

 

Przygotowanie:

Dynię, kurczaka i cebulę kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, ząbek przeciskam przez praskę. Listki bazylii siekam.

Wszystkie składniki łączę ze sobą w misce, dodaję jajko, ser, bułkę tartą i przyprawy. Pozostawiam na kilka minut, aby bułka tarta napęczniała.

Na blaszkę wykładam papier do pieczenia i za pomocą łyżki wykładem masę formując kotlety. Ja formowałam moje kotlety za pomocą metalowego ringu, aby miały jednakową wielkość. Gotowe kotlety piekę w piekarniku w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 45 minut.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book