Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam pyszną jesienną zupę z kilku składników- lekko słodka zupa, której smak dopełnia mleczko kokosowe.

Sama osobiście nie jestem fanką kukurydzy, jem ją, bo jest zdrowa, ale ta zupa zachwyciła nawet mnie. Jest lekko słodka, bardzo rozgrzewająca i niesamowicie pyszna.

Do przygotowania zupy wykorzystałam gotowaną kukurydzę, którą można kupić w dyskontach.

 

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 65 ml mleczka kokosowego/ śmietanki 30%
  • 3 małe ziemniaki

 

Przygotowanie:

Bulion przygotowałam samodzielnie z włoszczyzny, doprawiłam go tylko solą. W bulionie ugotowałam do miękkości drobniej pokrojone ziemniaki. Pozostałe warzywa po ugotowaniu bulionu wyjęłam. Ziarna kukurydzy ścinam za pomocą noża z kolby i dodaję do bulionu. Całość dokładnie blenduję, dodaję mleczko kokosowe- przez chwilę jeszcze gotuję. Zupę przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien z kukurydzy. Podaję posypaną popcornem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book