Zupa krem z kukurydzy

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam pyszną jesienną zupę z kilku składników- lekko słodka zupa, której smak dopełnia mleczko kokosowe.

Sama osobiście nie jestem fanką kukurydzy, jem ją, bo jest zdrowa, ale ta zupa zachwyciła nawet mnie. Jest lekko słodka, bardzo rozgrzewająca i niesamowicie pyszna.

Do przygotowania zupy wykorzystałam gotowaną kukurydzę, którą można kupić w dyskontach.

 

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 65 ml mleczka kokosowego/ śmietanki 30%
  • 3 małe ziemniaki

 

Przygotowanie:

Bulion przygotowałam samodzielnie z włoszczyzny, doprawiłam go tylko solą. W bulionie ugotowałam do miękkości drobniej pokrojone ziemniaki. Pozostałe warzywa po ugotowaniu bulionu wyjęłam. Ziarna kukurydzy ścinam za pomocą noża z kolby i dodaję do bulionu. Całość dokładnie blenduję, dodaję mleczko kokosowe- przez chwilę jeszcze gotuję. Zupę przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien z kukurydzy. Podaję posypaną popcornem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media