Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam pyszną jesienną zupę z kilku składników- lekko słodka zupa, której smak dopełnia mleczko kokosowe.
Sama osobiście nie jestem fanką kukurydzy, jem ją, bo jest zdrowa, ale ta zupa zachwyciła nawet mnie. Jest lekko słodka, bardzo rozgrzewająca i niesamowicie pyszna.
Do przygotowania zupy wykorzystałam gotowaną kukurydzę, którą można kupić w dyskontach.
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 kolby gotowanej kukurydzy
- 65 ml mleczka kokosowego/ śmietanki 30%
- 3 małe ziemniaki
Przygotowanie:
Bulion przygotowałam samodzielnie z włoszczyzny, doprawiłam go tylko solą. W bulionie ugotowałam do miękkości drobniej pokrojone ziemniaki. Pozostałe warzywa po ugotowaniu bulionu wyjęłam. Ziarna kukurydzy ścinam za pomocą noża z kolby i dodaję do bulionu. Całość dokładnie blenduję, dodaję mleczko kokosowe- przez chwilę jeszcze gotuję. Zupę przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien z kukurydzy. Podaję posypaną popcornem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy