Stopień trudności: łatwy
Jesienią żal jest nie skorzystać z niezwykłego smaku, jakim jest cudowna zupa krem z dyni. Zupa jest niezwykle kremowa i rozgrzewająca, jak spróbujesz, to jestem pewna, że Ci się spodoba.
Upieczenie dyni przed gotowaniem zupy może wydać się zbędne, jednak upieczenie jej wcześniej doda zupie wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 500 g pieczonej dyni
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 65 ml mleczka kokosowego
- 15 g pestek dyni
- 60 g ziemniaków
- 160 g pomidorów
- 10 g masła
- 35 g cebuli
- kurkuma, curry, sól, tymianek
Przygotowanie:
Dynię piekłam, bez żadnych dodatków i wykorzystałam 500 g puree dyniowego- waga już po upieczeniu. Bulion przygotowałam w ulubiony sposób, ziemniak, który dodałam do zupy, ugotowałam wcześniej bulionie- jeśli masz już gotowy bulion pokrój ziemniaka drobno i ugotuj w bulionie- zajmie to kilka minut.
Na maśle podsmażam cebulę, gdy ta zmięknie, dodaję pokrojony z grubsza czosnek, po chwili dodaję przyprawy i krótką chwilę podsmażam. Następnie dodaję, pomidora, ziemniaka i dynię- chwilę podsmażam. Całość zalewam bulionem i blenduję na gładki krem, dodaję mleczko kokosowe, zagotowuję. Podaję posypane prażonymi pestkami dyni.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy