Zupa krem z dyni

Stopień trudności: łatwy

Jesienią żal jest nie skorzystać z niezwykłego smaku, jakim jest cudowna zupa krem z dyni. Zupa jest niezwykle kremowa i rozgrzewająca, jak spróbujesz, to jestem pewna, że Ci się spodoba.

Upieczenie dyni przed gotowaniem zupy może wydać się zbędne, jednak upieczenie jej wcześniej doda zupie wyjątkowego smaku.

 

Składniki:

  • 500 g pieczonej dyni
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 65 ml mleczka kokosowego
  • 15 g pestek dyni
  • 60 g ziemniaków
  • 160 g pomidorów
  • 10 g masła
  • 35 g cebuli
  • kurkuma, curry, sól, tymianek

 

Przygotowanie:

Dynię piekłam, bez żadnych dodatków i wykorzystałam 500 g puree dyniowego- waga już po upieczeniu. Bulion przygotowałam w ulubiony sposób, ziemniak, który dodałam do zupy, ugotowałam wcześniej bulionie- jeśli masz już gotowy bulion pokrój ziemniaka drobno i ugotuj w bulionie- zajmie to kilka minut.
Na maśle podsmażam cebulę, gdy ta zmięknie, dodaję pokrojony z grubsza czosnek, po chwili dodaję przyprawy i krótką chwilę podsmażam. Następnie dodaję, pomidora, ziemniaka i dynię- chwilę podsmażam. Całość zalewam bulionem i blenduję na gładki krem, dodaję mleczko kokosowe, zagotowuję. Podaję posypane prażonymi pestkami dyni.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media