Chlebek z pesto rzodkiewkowym

Stopień trudności: średni,

Dziś przygotowałam dla Was przepis na chlebek z pesto rzodkiewkowym. Przepis na pesto jest już na blogu.
Chlebek jest puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość.

Zapraszam do spróbowania.

 

Składniki:

  •  130 ml mleka
  •  120 ml wody
  •  50 g drożdży
  •  500 g mąki
  •  0,5 łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 jajko
  •  0,5 porcji pesto rzodkiewkowego

 

Przygotowanie:

Na początku robię rozczyn, do miski skruszam drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko, mieszam i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 15 min. Mąkę mieszam z solą, mlekiem i wodą, dodaję rozczyn, oliwę, jajko i wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie rozwałkowuje na prostokąt o szerokości dłuższego boku blaszki, smaruję pesto. Zawijam w rulon i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo przyjazne do obróbki, nie wymaga podsypywania. Zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Wyrośnięte ciasto nacinam nożem i smaruję oliwą. Piekę w 180 stopniach przez ok. 45 min.

Chlebek wychodzi niezwykle puszysty i miękki. Jest tak pyszny, że znikł tego samego dnia.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h 25 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book