Stopień trudności: średni,
Dziś przygotowałam dla Was przepis na chlebek z pesto rzodkiewkowym. Przepis na pesto jest już na blogu.
Chlebek jest puszysty i mięciutki, długo zachowuje świeżość.
Zapraszam do spróbowania.
Składniki:
- 130 ml mleka
- 120 ml wody
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 0,5 porcji pesto rzodkiewkowego
Przygotowanie:
Na początku robię rozczyn, do miski skruszam drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko, mieszam i przykrywam ściereczką. Zostawiam na 15 min. Mąkę mieszam z solą, mlekiem i wodą, dodaję rozczyn, oliwę, jajko i wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie rozwałkowuje na prostokąt o szerokości dłuższego boku blaszki, smaruję pesto. Zawijam w rulon i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo przyjazne do obróbki, nie wymaga podsypywania. Zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Wyrośnięte ciasto nacinam nożem i smaruję oliwą. Piekę w 180 stopniach przez ok. 45 min.
Chlebek wychodzi niezwykle puszysty i miękki. Jest tak pyszny, że znikł tego samego dnia.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Całkowity czas: 2 h 25 min
Ilość porcji: 12 porcji