Stopień trudności: łatwy

Nowalijki w pełni, aż chce się jeść! 
Co robicie z natką rzodkiewki?
Mam dla Was idealną propozycję na pesto z rzodkiewki, które możecie przechowywać kilka dni w lodówce, albo zamrozić porcjami na później!
Idealne do kanapek, makaronów i wszystkiego, co tylko wymyślicie.

Mam nadzieję, że nie wyrzucacie natki, a jeśli tak to koniecznie spróbujcie tego pesto.

 

Składniki:

  •  Pęczek liści rzodkiewki
  •  60 g prażonych orzechów (u mnie Pini)
  •  30 g oliwy z oliwek
  •  1 łyżka sera parmezan (u mnie 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych)
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  •  Sól i pieprz, ostra czerwona papryka

 

Przygotowanie:

Orzechy prażę na suchej patelni. Natkę rzodkiewki myję i osuszam. Wszystkie składniki blenduję ze sobą i doprawiam do smaku.
Przechowuję w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book