Tiramisu | Tiramisu mascarpone

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was obiecany przepis na przepyszne tiramisu.
Nie jest to wersja fit, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić.
Tym razem przygotowałam tiramisu bez dodatku alkoholu, bo miała ją jeść moja córka.

Kochani, zapraszam do spróbowania!

 

Składniki:

  •  500 g mascarpone
  •  2 żółtka rozmiar M
  •  50 g erytrytolu
  •  30 g biszkoptów
  •  Kawa rozpuszczalna
  •  Kakao

 

Przygotowanie:

Jaja myję i sparzam we wrzątku. Żółtka ucieram razem z erytrytolem na jasny krem. Stopniowo dodaję mascarpone, powoli mieszając. Biszkopty namaczam w kawie, wykładam na dno tortownicy, na nie wykładam połowę kremu, ponownie biszkopty i pozostały krem. Schładzam w lodówce, podaję posypane dużą ilością kakao.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book