Tiramisu | Tiramisu mascarpone

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was obiecany przepis na przepyszne tiramisu.
Nie jest to wersja fit, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić.
Tym razem przygotowałam tiramisu bez dodatku alkoholu, bo miała ją jeść moja córka.

Kochani, zapraszam do spróbowania!

 

Składniki:

  •  500 g mascarpone
  •  2 żółtka rozmiar M
  •  50 g erytrytolu
  •  30 g biszkoptów
  •  Kawa rozpuszczalna
  •  Kakao

 

Przygotowanie:

Jaja myję i sparzam we wrzątku. Żółtka ucieram razem z erytrytolem na jasny krem. Stopniowo dodaję mascarpone, powoli mieszając. Biszkopty namaczam w kawie, wykładam na dno tortownicy, na nie wykładam połowę kremu, ponownie biszkopty i pozostały krem. Schładzam w lodówce, podaję posypane dużą ilością kakao.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media