Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Was propozycję pysznych szaszłyków z rwanymi bułeczkami czosnkowymi i lemoniadą z grillowanej cytryny!

Idealny przepis na weekendowego grilla. Jakie szaszłyki lubicie najbardziej? Zapraszam teraz po przepis na szaszłyki 🤩

 

Składniki:

  •  1 pierś kurczaka
  •  1 cukinia
  •  1 papryka
  •  2 małe cebule czerwone
  •  Ulubiona przyprawa do mięsa

 

Przygotowanie:

Pierś kroję drobniej, marynuję w ulubionych przyprawach. Warzywa kroję drobniej. Wszystkie składniki nadziewam naprzemiennie na wykałaczkę do szaszłyków, namoczoną wcześniej w wodzie (wykałaczka wtedy nie będzie się przypalać). Rozgrzany grill elektryczny spryskuję olejem w sprayu i wykładam szaszłyki. Grilluję ok. 15 min, przekręcając wykałaczki co jakiś czas, do momentu aż mięso się upiecze. Podaję z rwanymi bułeczkami czosnkowymi i lemoniadą z grillowanej cytryny.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book