Stopień trudności: średni
Co powiecie na mega burgera? My bardzo lubimy burgery z wykorzystaniem kasz!
Przy pierwszym gryzie można się oszukać, że je się mięso. Uwierzcie mi, że taki roślinny burger jest jeszcze smaczniejszy niż burger mięsny!
Składniki:
Kotlet:
- 100 g mix-u kasz
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 0,5 małej cebulki
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Dodatki:
- Roszponka
- Bułka
- Czerwona cebula
- Ser
- Pomidor
- Sos czosnkowy, sos bbq
Przygotowanie:
Na początku gotuję kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsączam, aby miała jak najmniej wody w sobie. Cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie oleju. Kaszę dokładnie łączę z cebulą, pietruszką, jajkiem i bułką tarta. Formuję kotlet, takiej wielkości jak chce i obsmażam na złoty kolor na odrobinie oleju. Następnie składam burgera z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas smażenia: 5 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja