Stopień trudności: średni

Co powiecie na mega burgera? My bardzo lubimy burgery z wykorzystaniem kasz!

Przy pierwszym gryzie można się oszukać, że je się mięso. Uwierzcie mi, że taki roślinny burger jest jeszcze smaczniejszy niż burger mięsny!

 

Składniki:

Kotlet:

  •  100 g mix-u kasz
  •  1 jajko
  •  25 g bułki tartej
  •  0,5 małej cebulki
  •  0,5 pęczka natki pietruszki

Dodatki:

  •  Roszponka
  •  Bułka
  •  Czerwona cebula
  •  Ser
  •  Pomidor
  •  Sos czosnkowy, sos bbq

 

Przygotowanie:

Na początku gotuję kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ją odsączam, aby miała jak najmniej wody w sobie. Cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie oleju. Kaszę dokładnie łączę z cebulą, pietruszką, jajkiem i bułką tarta. Formuję kotlet, takiej wielkości jak chce i obsmażam na złoty kolor na odrobinie oleju. Następnie składam burgera z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas smażenia: 5 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book