Stopień trudności: łatwy
Zapraszam Cię na obłędne curry z tofu i warzywami.
Curry jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają w lodówce. Do jego wykonania sprawdzi się idealnie tofu, ale równie dobrze możecie użyć kurczaka lub rybę.
W wyborze dodatków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia:)
Składniki:
- Ulubione warzywa
- 180 g tofu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 400 ml mleczka kokosowego
Marynata tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej, imbiru suszonego kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Tofu kroje w kostkę. Składniki na marynatę mieszam i zalewam nimi tofu, dokładnie mieszam. Pozostawiam na 15 min. W międzyczasie ulubione warzywa kroje drobno i podsmażam na połowie oleju, tak długo, aby straciły surowość, ale nadal były jędrne. Warzywa przekładam na talerz i na pozostałym oleju podsmażam tofu razem z marynatą, aż będzie chrupiące. Do tofu dodaję warzywa i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszam i redukuje, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku sosem sojowym.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 2 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy