Curry z tofu i warzywami

Stopień trudności: łatwy

Zapraszam Cię na obłędne curry z tofu i warzywami.

Curry jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają w lodówce. Do jego wykonania sprawdzi się idealnie tofu, ale równie dobrze możecie użyć kurczaka lub rybę.

W wyborze dodatków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia:)

 

Składniki:

  • Ulubione warzywa
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 400 ml mleczka kokosowego

Marynata tofu:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej, imbiru suszonego kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Tofu kroje w kostkę. Składniki na marynatę mieszam i zalewam nimi tofu, dokładnie mieszam. Pozostawiam na 15 min. W międzyczasie ulubione warzywa kroje drobno i podsmażam na połowie oleju, tak długo, aby straciły surowość, ale nadal były jędrne. Warzywa przekładam na talerz i na pozostałym oleju podsmażam tofu razem z marynatą, aż będzie chrupiące. Do tofu dodaję warzywa i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszam i redukuje, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku sosem sojowym.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book