Stopień trudności: średni
Sezon na dynię w pełni, czas ją wykorzystać w jeden z najlepszych sposobów, czyli przygotowanie mojego ulubionego idealnego do wszystkiego ketchupu z dyni.
Sprawdzi się świetnie jako sos do pizzy, do kanapek i dip do warzyw- ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Ja zrobiłam dużą ilość, bo miałam dużą dynię. Pamiętajcie, że możesz zmniejszyć proporcje i przygotować mniejszą ilość ketchupu, żeby sprawdzić, czy jego smak Ci odpowiada.
Podana gramatura składników jest już po oczyszczeniu i obraniu.
Składniki:
- 4,5 kg dyni
- 1,5 kg cebuli
- 1,5 kg papryki czerwonej
- 3,5 łyżki soli
- 250 ml octu
- 300 g cukru
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 1,5 łyżeczki oregano suszonego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
Warzywa kroję na mniejsze kawałki i każde umieszczam w oddzielnym garnku. Zasypuję solą: dynię- 2 łyżki, paprykę-1,5 łyżeczki, cebulę- 1,5 łyżeczki. Następnie pozostawiam je na 3 godziny, aby zmiękły i puściły sol. Po tym czasie gotuję warzywa do miękkości, każde w oddzielnym garnku. W razie konieczności podlewam wodą, aby się nie przypaliły. Gdy będą miękkie łącze je ze sobą i blenduję na gładką masę, doprawiam, dodaję passatę, ocet i cukier. Zagotowuję. Następnie gorący ketchup przekładam do wypatrzonych słoików, szczelnie zakręcam i stawiam do góry dnem. Dodatkowo jeszcze pasteryzuję, aby mieć pewność, że nic się nie zepsuje. Wkładam słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewam wodą i gdy woda zacznę się gotować, gotuję słoiki jeszcze 20 minut. Po tym czasie wykładam je na ścierkę do góry dnem. Pozostawiam do ostygnięcia. Po otwarciu słoika przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 3 h
Czas gotowania: 50 min
Całkowity czas: 4 h
Ilość porcji: 19 słoików 0,3 ml