Stopień trudności: średni

Sezon na dynię w pełni, czas ją wykorzystać w jeden z najlepszych sposobów, czyli przygotowanie mojego ulubionego idealnego do wszystkiego ketchupu z dyni.
Sprawdzi się świetnie jako sos do pizzy, do kanapek i dip do warzyw- ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Ja zrobiłam dużą ilość, bo miałam dużą dynię. Pamiętajcie, że możesz zmniejszyć proporcje i przygotować mniejszą ilość ketchupu, żeby sprawdzić, czy jego smak Ci odpowiada.

Podana gramatura składników jest już po oczyszczeniu i obraniu.

 

Składniki:

  • 4,5 kg dyni
  • 1,5 kg cebuli
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 3,5 łyżki soli
  • 250 ml octu
  • 300 g cukru
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1,5 łyżeczki oregano suszonego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

 

Przygotowanie:

Warzywa kroję na mniejsze kawałki i każde umieszczam w oddzielnym garnku. Zasypuję solą: dynię- 2 łyżki, paprykę-1,5 łyżeczki, cebulę- 1,5 łyżeczki. Następnie pozostawiam je na 3 godziny, aby zmiękły i puściły sol. Po tym czasie gotuję warzywa do miękkości, każde w oddzielnym garnku. W razie konieczności podlewam wodą, aby się nie przypaliły. Gdy będą miękkie łącze je ze sobą i blenduję na gładką masę, doprawiam, dodaję passatę, ocet i cukier. Zagotowuję. Następnie gorący ketchup przekładam do wypatrzonych słoików, szczelnie zakręcam i stawiam do góry dnem. Dodatkowo jeszcze pasteryzuję, aby mieć pewność, że nic się nie zepsuje. Wkładam słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewam wodą i gdy woda zacznę się gotować, gotuję słoiki jeszcze 20 minut. Po tym czasie wykładam je na ścierkę do góry dnem. Pozostawiam do ostygnięcia. Po otwarciu słoika przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 3 h
Czas gotowania: 50 min
Całkowity czas: 4 h
Ilość porcji: 19 słoików 0,3 ml

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book