Kluski kładzione

Stopień trudności: łatwy

Najprostsze i niezwykle pyszne kluseczki kładzione ?
Nie lubię wyrzucać jedzenia, a miałam dziś resztki jajka, więc na szybko przygotowałam dla córki kluseczki do zupy. Ale nie martwcie się, sprawdzą się idealnie również na słodko, do gulaszy i sosów. Kto ma ochotę spróbować?

Przepis robiłam całkowicie na oko, nie bójcie się tak gotować ?

 

Składniki:

  • 30 ml wody
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję z wodą, dodaje sól i mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało gęstą konsystencję która, trzyma się łyżki.
W garnku gotuję osoloną wodę, gdy będzie wrzała, zanurzam w niej małą łyżeczkę, na jej brzeg nakładam odrobinę ciasta i zamaczam w wodzie, aż ciasto spadnie do garnka, robię w ten sposób kilkanaście klusek. Gotuję ok. 40 sekund od wypłynięcia, wykładam do durszlaka i polewam zimną wodą. Czynność powtarzam, aż skończy się ciasto.

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 1 porcja

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media