Stopień trudności: łatwy
Najprostsze i niezwykle pyszne kluseczki kładzione ?
Nie lubię wyrzucać jedzenia, a miałam dziś resztki jajka, więc na szybko przygotowałam dla córki kluseczki do zupy. Ale nie martwcie się, sprawdzą się idealnie również na słodko, do gulaszy i sosów. Kto ma ochotę spróbować?
Przepis robiłam całkowicie na oko, nie bójcie się tak gotować ?
Składniki:
- 30 ml wody
- Mąka
- 1 jajko
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję z wodą, dodaje sól i mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało gęstą konsystencję która, trzyma się łyżki.
W garnku gotuję osoloną wodę, gdy będzie wrzała, zanurzam w niej małą łyżeczkę, na jej brzeg nakładam odrobinę ciasta i zamaczam w wodzie, aż ciasto spadnie do garnka, robię w ten sposób kilkanaście klusek. Gotuję ok. 40 sekund od wypłynięcia, wykładam do durszlaka i polewam zimną wodą. Czynność powtarzam, aż skończy się ciasto.
———
Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 1 porcja
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy