Stopień trudności: łatwy

Najprostsze i niezwykle pyszne kluseczki kładzione 🙂
Nie lubię wyrzucać jedzenia, a miałam dziś resztki jajka, więc na szybko przygotowałam dla córki kluseczki do zupy. Ale nie martwcie się, sprawdzą się idealnie również na słodko, do gulaszy i sosów. Kto ma ochotę spróbować?

Przepis robiłam całkowicie na oko, nie bójcie się tak gotować 🙂

 

Składniki:

  • 30 ml wody
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję z wodą, dodaje sól i mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało gęstą konsystencję która, trzyma się łyżki.
W garnku gotuję osoloną wodę, gdy będzie wrzała, zanurzam w niej małą łyżeczkę, na jej brzeg nakładam odrobinę ciasta i zamaczam w wodzie, aż ciasto spadnie do garnka, robię w ten sposób kilkanaście klusek. Gotuję ok. 40 sekund od wypłynięcia, wykładam do durszlaka i polewam zimną wodą. Czynność powtarzam, aż skończy się ciasto.

 

———

Czas przygotowania: 1 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book