Stopień trudności: średni
Pyszne i efektowne ciasto? To na pewno ten zakręcony makowiec 🙂
Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Mak:
- 1 jajko
- 5 g skrobi
- 300 g masy makowej (przepis TU)
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję mak, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję je przygotowanym wcześniej makiem.
Ciasto kroję wzdłuż dłuższego boku, w paski o szerokości 6-7 cm. Pierwszy pasek zawijam w rulon i układam go na kolejnym pasku- zwracam uwagę, aby skleić ze sobą ciasto. W ten sposób zwijam całe ciasto. Zakręcony makowiec układam w tortownicy, pozostawiam pod przykryciem na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w 180°C przez 40-50 minut, grzanie góra-dół.
Podaję polane lukrem.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 10 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy