Stopień trudności: średni

Czy jest coś, co kojarzy się bardziej ze świętami niż ciasto drożdżowe pełne pysznych bakalii?
Pyszne delikatne i rozpływające się w ustach. Spróbuj go u siebie 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Nadzienie:

  • 200 g bakalii (u mnie morele, żurawina, orzechy)
  • woda/rum do nasączenia
  • płatki migdałów do ozdoby

 

Przygotowanie:

Ulubione bakalie rozdrabniam i namaczam je w rumie. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, namocz je w wodzie. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, na ciasto równomiernie wykładam bakalie.
Ciasto zawijam wzdłuż dłuższego boku i formuję z niego wieniec, dokładnie sklejając końce. Wieniec układam w tortownicy, aby nie stracił swojej formy. Za pomocą kuchennych nożyczek nacinam ciasto pod kontem 45°, a nacięte kawałki przesuwam na boki, dzięki temu będzie widoczne wnętrze ciasta, pełne bakalii. Pozostawiam pod przykryciem na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję płatkami migdałów i piekę w 180°C przez 40-45 minut, grzanie góra-dół.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book