Stopień trudności: średni
Czy jest coś, co kojarzy się bardziej ze świętami niż ciasto drożdżowe pełne pysznych bakalii?
Pyszne delikatne i rozpływające się w ustach. Spróbuj go u siebie 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Nadzienie:
- 200 g bakalii (u mnie morele, żurawina, orzechy)
- woda/rum do nasączenia
- płatki migdałów do ozdoby
Przygotowanie:
Ulubione bakalie rozdrabniam i namaczam je w rumie. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, namocz je w wodzie. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, na ciasto równomiernie wykładam bakalie.
Ciasto zawijam wzdłuż dłuższego boku i formuję z niego wieniec, dokładnie sklejając końce. Wieniec układam w tortownicy, aby nie stracił swojej formy. Za pomocą kuchennych nożyczek nacinam ciasto pod kontem 45°, a nacięte kawałki przesuwam na boki, dzięki temu będzie widoczne wnętrze ciasta, pełne bakalii. Pozostawiam pod przykryciem na 10 minut, do ponownego wyrośnięcia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję płatkami migdałów i piekę w 180°C przez 40-45 minut, grzanie góra-dół.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 10 porcji