Sernik piernikowy

Stopień trudności: łatwy

Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, lubisz takie? Dokładnie taki jest sernik piernikowy, który jest cudownym smakiem świąt.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa:

  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 80-100 g cukru
  • szczypta soli
  • ekstrakt pomarańczowy
  • 15-20 g przyprawy do piernika (przepis TU)

Spód:

  • 100 g pierniczków
  • 5 g przyprawy do piernika (przepis TU)
  • 5 g kakao
  • 50 g masła

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 20-22 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę pierniczki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło, kakao i przyprawę do piernika. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając masę, tworzę równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 1 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy sernik się upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media