Stopień trudności: łatwy
Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, lubisz takie? Dokładnie taki jest sernik piernikowy, który jest cudownym smakiem świąt.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
Masa:
- 800 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 80-100 g cukru
- szczypta soli
- ekstrakt pomarańczowy
- 15-20 g przyprawy do piernika (przepis TU)
Spód:
- 100 g pierniczków
- 5 g przyprawy do piernika (przepis TU)
- 5 g kakao
- 50 g masła
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 20-22 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę pierniczki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło, kakao i przyprawę do piernika. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając masę, tworzę równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 1 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy sernik się upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy