Stopień trudności: łatwy

Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, lubisz takie? Dokładnie taki jest sernik piernikowy, który jest cudownym smakiem świąt.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa:

  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 80-100 g cukru
  • szczypta soli
  • 15-20 g przyprawy do piernika (przepis TU)

Spód:

  • 100 g pierniczków
  • 5 g przyprawy do piernika (przepis TU)
  • 5 g kakao
  • 50 g masła

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę pierniczki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło, kakao i przyprawę do piernika. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając masę, tworzę równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 1 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy sernik się upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book