Domowa przyprawa do piernika

Stopień trudności: łatwy

Zrób sama domową przyprawę do piernika. To proste ❤
Świąteczne wypieki z samodzielnie przygotowaną przyprawą, będą wyjątkowe.
Moja przyprawę przygotowałam z mielonych przypraw, które możesz znaleźć na targowiskach.
Możesz użyć przypraw w ziarnach, wystarczy, że zmielisz je w moździerzu lub młynku do kawy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 45 g cynamonu
  • 15 g imbiru
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g goździków
  • 10 g kardamonu
  • 5 g anyżu
  • 5 g kolendry
  • 5 g pieprzu
  • 5 g ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

W misce łączę wszystkie przyprawy. Przechowuję je w szczelnym słoiku i wykorzystuję na bieżąco.

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Całkowity czas: 5 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book