Kotlety gryczane

Stopień trudności: łatwy

Najlepsze kotlety z kaszy gryczanej i brokuła, spróbujesz?🥰👇
Takie kotlety to idealny sposób na wykorzystanie resztek kaszy, to idealny sposób na dodanie wartościowej kaszy do swojej diety 😊

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g brokuła
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 5 g oleju
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł możesz dodać do gotującej się kaszy. Cebulę podsmażam na oleju, aż się zeszkli.
W misce łączę kasze, rozdrobionego za pomocą widelca brokuła, cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą zwilżonych dłoni formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju. Gdyby kotlety rozpadały się podczas formowania, dodaj do nich więcej bułki tartej.
Możesz je też upiec w piekarniku.
Podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to sos kurkowy.

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 5 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media