Stopień trudności: łatwy

Najlepsze kotlety z kaszy gryczanej i brokuła, spróbujesz?🥰👇
Takie kotlety to idealny sposób na wykorzystanie resztek kaszy, to idealny sposób na dodanie wartościowej kaszy do swojej diety 😊

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g brokuła
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 5 g oleju
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł możesz dodać do gotującej się kaszy. Cebulę podsmażam na oleju, aż się zeszkli.
W misce łączę kasze, rozdrobionego za pomocą widelca brokuła, cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą zwilżonych dłoni formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju. Gdyby kotlety rozpadały się podczas formowania, dodaj do nich więcej bułki tartej.
Możesz je też upiec w piekarniku.
Podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to sos kurkowy.

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 5 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book