Beeramisu | Piwne tiramisu

Stopień trudności: łatwy

Co powiesz na tiramisu w wersji dla dorosłych?
Mam dla Ciebie propozycję na pyszne, pełne smaku beeramisu, czyli piwną wersję klasycznego tiramisu ?

Do jego przygotowania wykorzystałam ciemne piwo, które ma bardzo głęboki aromat, jest lekko słodkie i idealnie dopełnia smak mojego deseru. Przy okazji chcę Ci powiedzieć kilka słów na temat dbania o środowisko ?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • kakao

 

Przygotowanie:

Jaja myję i sparzam we wrzątku. Żółtka ucieram razem z cukrem pudrem na jasny krem. Stopniowo dodaję mascarpone, dokładnie mieszając. Biszkopty namaczam w piwie, wykładam na dno naczynia, na biszkopty wykładam krem, posypuję kakao. Postępuję tak, aż skończą mi się składniki. Schładzam w lodówce, podaję posypane dużą ilością kakao.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book