Beeramisu | Piwne tiramisu

Stopień trudności: łatwy

Co powiesz na tiramisu w wersji dla dorosłych?
Mam dla Ciebie propozycję na pyszne, pełne smaku beeramisu, czyli piwną wersję klasycznego tiramisu 🥰

Do jego przygotowania wykorzystałam ciemne piwo, które ma bardzo głęboki aromat, jest lekko słodkie i idealnie dopełnia smak mojego deseru. Przy okazji chcę Ci powiedzieć kilka słów na temat dbania o środowisko 🥰

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • kakao

 

Przygotowanie:

Jaja myję i sparzam we wrzątku. Żółtka ucieram razem z cukrem pudrem na jasny krem. Stopniowo dodaję mascarpone, dokładnie mieszając. Biszkopty namaczam w piwie, wykładam na dno naczynia, na biszkopty wykładam krem, posypuję kakao. Postępuję tak, aż skończą mi się składniki. Schładzam w lodówce, podaję posypane dużą ilością kakao.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media