Stopień trudności: łatwy

Pyszna, prosta surówka, która pasuje do wszystkiego? Mam dla Ciebie przepis 🙂
Taką surówkę podaję do obiadu, kanapek i burgerów, a najchętniej wyjadam ją palcami prosto z miski.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 160 g papryki czerwonej
  • 160 g papryki żółtej
  • 150 g jabłka
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 g oliwy
  • 10 g cukru
  • natka pietruszki
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę i natkę siekam drobno, paprykę kroję w cienkie paski, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól i cukier. Całość ugniatam przez chwilę za pomocą dłoni, dzięki temu warzywa puszczą sok i zmiękną.  Dodaję pozostałe przyprawy i dokładnie mieszam.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book