Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na delikatne i rozpływające się w ustach kopytka dyniowe 🤩
Brzmi pysznie, prawda?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200-250 g mąki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Dynię upiekłam bez żadnych dodatków. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję do niej puree z dyni, jajko, sól i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wstępnie wyrobione ciasto przekładam na blat posypany mąką i zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Dzielę je na trzy części i każdą formuję w wałek, który lekko spłaszczam. Następnie wycinam kopytka równiej wielkości. Gotuję je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kopytka układam jedną warstwą na talerzu, aby się nie sklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 35 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy