Chrupiące placki ziemniaczane

Stopień trudności: łatwy

Mam dziś dla ciebie idealne placki ziemniaczane, chrupiące zewnątrz i rozpływające się w środku. Coś pysznego 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 1,3 kg obranych ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach- można użyć robota kuchennego lub blendera. Ziemniaki odsączam na sitku. Cebulę blenduję. Odlewam wodę, którą puściły ziemniaki, pozostawiając skrobię, która zebrała się na dnie miski. Ziemniaki wrzucam do miski, że skrobią, dodaję cebulę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, wtedy nie chłoną tłuszczu i są złociste. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 12 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book