Stopień trudności: łatwy
Mam dziś dla ciebie idealne placki ziemniaczane, chrupiące zewnątrz i rozpływające się w środku. Coś pysznego 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1,3 kg obranych ziemniaków
- 100 g cebuli
- 50 g mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach- można użyć robota kuchennego lub blendera. Ziemniaki odsączam na sitku. Cebulę blenduję. Odlewam wodę, którą puściły ziemniaki, pozostawiając skrobię, która zebrała się na dnie miski. Ziemniaki wrzucam do miski, że skrobią, dodaję cebulę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę na dużej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, wtedy nie chłoną tłuszczu i są złociste. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy