Tosty francuskie z chałki

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie super propozycję na wykorzystanie resztek czerstwego pieczywa, chałki lub drożdżówki.
Przepyszne tosty francuskie idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • Kilka chałki
  • 2 jajka
  • Masło

 

Przygotowanie:

Jajka roztrzepuję i obtaczam w nich chałkę, zostawiam na chwilę w jajku, aby nasiąkła. Łyżkę masła rozgrzewam na patelni i obsmażam na niej chałkę, aż będzie złota. Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie to odrobiną bitej śmietany, cukru pudru i truskawki.

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book