Stopień trudności: średni
To najlepsze ciasto, jakie jadłam w ostatnim czasie 🥰
Przygotowałam je, wykorzystując ulubione czekoladki, Ty możesz wykorzystać swoje ulubione czekoladki lub zwykłą czekoladę.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Spód:
- 80 g płatków kukurydzianych
- 10-12 czekoladek Malaga
Masa malinowa:
- 500 g ricotty/twarogu z wiaderka
- 1 galaretka malinowa
- 30 g cukru (opcjonalnie)
Masa śmietanowa:
- 500 g śmietanki 30%
- 20 g cukru pudru
- 2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna
Dodatki:
- świeże maliny
- liofilizowane maliny
- czekoladki Malaga
Przygotowanie:
Czekoladki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i schładzam. Płatki kukurydziane lekko kruszę, dodaję dni nich rozpuszczone czekoladki. Całość rozprowadzam równą warstwą w tortownicy (24 cm) i schładzam. W międzyczasie przygotowuję masę serową. W misce łączę ostudzoną galaretkę i ricottę, razie konieczności dosładzam. Możesz dodać do środka świeże maliny. Masę schładzam, gdy zacznie gęstnieć, wylewam ją na spód i schładzam. Gdy masa serowa stężeje, ubijam śmietankę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z dodatkiem cukru pudru i fix-u. Możesz użyć rozpuszczonej i ostudzonej wcześniej żelatyny. Fix lub żelatyna ma na celu ustabilizować masę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta. Pozostawiam jej małą ilość, aby ozdobić ciasto rozetkami. Ciasto dobrze schładzam i dekoruję.
Do dekoracji wykorzystałam świeże i liofilizowane maliny.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 8 porcji