Ciasto malaga

Stopień trudności: średni

To najlepsze ciasto, jakie jadłam w ostatnim czasie 🥰
Przygotowałam je, wykorzystując ulubione czekoladki, Ty możesz wykorzystać swoje ulubione czekoladki lub zwykłą czekoladę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Spód:

  •  80 g płatków kukurydzianych
  •  10-12 czekoladek Malaga

Masa malinowa:

  •  500 g ricotty/twarogu z wiaderka
  •  1 galaretka malinowa
  •  30 g cukru (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

  •  500 g śmietanki 30%
  •  20 g cukru pudru
  •  2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna

Dodatki:

  •  świeże maliny
  •  liofilizowane maliny
  •  czekoladki Malaga

 

Przygotowanie:

Czekoladki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i schładzam. Płatki kukurydziane lekko kruszę, dodaję dni nich rozpuszczone czekoladki. Całość rozprowadzam równą warstwą w tortownicy (24 cm) i schładzam. W międzyczasie przygotowuję masę serową. W misce łączę ostudzoną galaretkę i ricottę, razie konieczności dosładzam. Możesz dodać do środka świeże maliny. Masę schładzam, gdy zacznie gęstnieć, wylewam ją na spód i schładzam. Gdy masa serowa stężeje, ubijam śmietankę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z dodatkiem cukru pudru i fix-u. Możesz użyć rozpuszczonej i ostudzonej wcześniej żelatyny. Fix lub żelatyna ma na celu ustabilizować masę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta. Pozostawiam jej małą ilość, aby ozdobić ciasto rozetkami. Ciasto dobrze schładzam i dekoruję.
Do dekoracji wykorzystałam świeże i liofilizowane maliny.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media