Stopień trudności: średni

To najlepsze ciasto, jakie jadłam w ostatnim czasie 🥰
Przygotowałam je, wykorzystując ulubione czekoladki, Ty możesz wykorzystać swoje ulubione czekoladki lub zwykłą czekoladę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Spód:

  •  80 g płatków kukurydzianych
  •  10-12 czekoladek Malaga

Masa malinowa:

  •  500 g ricotty/twarogu z wiaderka
  •  1 galaretka malinowa
  •  30 g cukru (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

  •  500 g śmietanki 30%
  •  20 g cukru pudru
  •  2 op fix-u do śmietanki lub żelatyna

Dodatki:

  •  świeże maliny
  •  liofilizowane maliny
  •  czekoladki Malaga

 

Przygotowanie:

Czekoladki rozpuszczam w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i schładzam. Płatki kukurydziane lekko kruszę, dodaję dni nich rozpuszczone czekoladki. Całość rozprowadzam równą warstwą w tortownicy (24 cm) i schładzam. W międzyczasie przygotowuję masę serową. W misce łączę ostudzoną galaretkę i ricottę, razie konieczności dosładzam. Możesz dodać do środka świeże maliny. Masę schładzam, gdy zacznie gęstnieć, wylewam ją na spód i schładzam. Gdy masa serowa stężeje, ubijam śmietankę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z dodatkiem cukru pudru i fix-u. Możesz użyć rozpuszczonej i ostudzonej wcześniej żelatyny. Fix lub żelatyna ma na celu ustabilizować masę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta. Pozostawiam jej małą ilość, aby ozdobić ciasto rozetkami. Ciasto dobrze schładzam i dekoruję.
Do dekoracji wykorzystałam świeże i liofilizowane maliny.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book