Zupa krem z dyni i jabłka

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na idealne kremową zupę krem z dyni i jabłka, pachnącą cynamonem, co Ty na to?
Zupa jest wyjątkowo kremowa, lekko słodka i cudownie rozgrzewająca 🥰

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  500 g dyni
  •  300 g jabłek
  •  300 g ziemniaków
  •  1 l bulionu
  •  20 g masła
  •  Sól, cynamon, gałka muszkatołowa
  •  10 g mascarpone (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Możesz użyć surowej dyni, wtedy podsmażam ją przez chwilę, aby nabrała fajnego aromatu.
Na patelni rozgrzewam połowę masła i podsmażam na nim pokrojone drobniej jabłko. Do garnka przekładam dynię (u mnie pieczona), jabłko oraz ugotowane wcześniej w bulionie ziemniaki (możesz dodać surowe). Całość zalewam bulionem i gotuję miękkości warzyw. Zupę blenduję, doprawiam do smaku. Podaję z niewielką ilością serka mascarpone i drobno pokrojonym jabłkiem.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book